Klimaatverandering, natuurverlies en bankentoezicht
Klimaatverandering en natuurverlies zijn bronnen van financieel risico.
De fysieke risico’s en transitierisico’s die voortkomen uit de tweeledige klimaat- en natuurcrisis beïnvloeden de veiligheid van onze bankensector. Fysieke risico’s zijn bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden. Transitierisico’s hebben te maken met de aanpassingen die we doen op weg naar een koolstofarme economie.
Vanuit onze rol als de Europese bankentoezichthouder willen we dat banken risico’s goed identificeren, beheersen en openbaar maken. Hierbij gaat het ook om risico’s die voortvloeien uit klimaatverandering en natuurverlies. Op deze manier dragen we bij aan een betere weerbaarheid van banken. Dit komt de veiligheid van de banksector in het eurogebied en het financiële stelsel als geheel ten goede.
Gids inzake klimaat- en milieurisico’s
Hoe verwachten we precies dat banken financiële klimaatrisico’s beheersen en verantwoorden? In de toezichtsgids geven we een uitgebreide toelichting.
Lees het persberichtEen van onze toezichtsprioriteiten
In onze toezichtsprioriteiten hebben we klimaat- en milieurisico’s aangemerkt als een belangrijke kwetsbaarheid voor banken. De prioriteiten beschrijven hoe we als toezichthouder met deze kwestie omgaan.
Maak kennis met onze toezichtsprioriteiten voor 2025-2027MEER INFORMATIE OVER KLIMAATVERANDERING?
KIJK HIERONDER
Zijn banken voldoende voorbereid?
De transitie naar een koolstofvrije economie heeft gevolgen voor de kredietportefeuilles van banken. Zo kan bijvoorbeeld de concurrentiepositie van bedrijven die geen stappen zetten om hun activiteiten aan te passen in de toekomst verslechteren. Banken moeten bij de financiering van deze bedrijven rekening houden met het verhoogde kredietrisico.
Meer informatie over de blootstelling van banken aan transitierisico’sBanken moeten in actie komen
Banken zullen klimaat- en milieurisico’s beter moeten gaan meten en beheersen. Op basis van onze toezichtsverwachtingen hebben we hiervoor deadlines voor banken vastgesteld.
Lees het persberichtUitkomsten van de klimaatrisicostresstest van 2022
Uit onze allereerste klimaatrisicostresstest bleek dat banken enige vooruitgang hebben geboekt, maar op verschillende gebieden nog altijd achterblijven.
Zie het persberichtGoede werkwijzen voor banken
We hebben een overzicht gemaakt van goede werkwijzen voor het beheersen van klimaat- en milieurisico’s, zoals gehanteerd door 25 banken waarop we toezicht houden. Door deze te delen, kunnen we andere banken helpen om aan onze toezichtsverwachtingen te voldoen.
Meer over de goede werkwijzenKlimaatverandering en de ECB
Klimaatverandering heeft belangrijke gevolgen voor al onze verantwoordelijkheden als centrale bank en toezichthouder. Daarom nemen we allerlei maatregelen om bij te dragen aan de aanpak van deze mondiale uitdaging.
De overige maatregelen van de ECB op het vlak van klimaatverandering