Κλιματική αλλαγή, απώλεια φυσικού περιβάλλοντος και τραπεζική εποπτεία
Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν πηγές χρηματοοικονομικού κινδύνου
Η διπλή κρίση που αφορά το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει την ασφάλεια του τραπεζικού μας τομέα μέσω φυσικών κινδύνων και κινδύνων μετάβασης. Οι φυσικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι κίνδυνοι μετάβασης προκύπτουν από τις αλλαγές που κάνουμε καθώς μεταβαίνουμε προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ως η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζικής εποπτείας, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες εντοπίζουν, διαχειρίζονται και δημοσιοποιούν τους κινδύνους σωστά. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κίνδυνοι που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια φυσικού περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τις τράπεζες να γίνουν πιο ανθεκτικές. Και επομένως συμβάλλουμε στην ασφάλεια του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά.
Οδηγός όσον αφορά τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους
Πώς ακριβώς περιμένουμε από τις τράπεζες να διαχειρίζονται τους κλιματικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους και να δημοσιοποιούν στοιχεία γι’ αυτούς; Ο εποπτικός οδηγός μας παρέχει λεπτομερείς εξηγήσεις.
Διαβάστε το δελτίο ΤύπουΜία από τις εποπτικές μας προτεραιότητες
Οι εποπτικές μας προτεραιότητες αναγνωρίζουν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους ως βασική ευπάθεια των τραπεζών. Οι προτεραιότητες περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο του ρόλου μας ως εποπτικής αρχής.
Ανακαλύψτε τις εποπτικές μας προτεραιότητες για την περίοδο 2025-27ΟΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Είναι οι τράπεζες επαρκώς προετοιμασμένες;
Η μετάβαση προς μια οικονομία απεξαρτημένη από τον άνθρακα έχει αντίκτυπο στα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή των δραστηριοτήτων τους ενδέχεται να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές στο μέλλον. Όταν χρηματοδοτούν αυτές τις επιχειρήσεις, οι τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο.
Μάθετε περισσότερα για την έκθεση των τραπεζών σε κινδύνους μετάβασηςΟι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν δράση
Οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μέτρηση και τη διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων. Έχουμε ορίσει προθεσμίες εντός των οποίων οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν σχετική δράση, με βάση τις εποπτικές προσδοκίες μας.
Διαβάστε το δελτίο ΤύπουΑποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους για το 2022
Η πρώτη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους αποκάλυψε ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο. Εξακολουθούν όμως να υστερούν σε διάφορους τομείς.
Διαβάστε το δελτίο ΤύπουΟρθές πρακτικές για τις τράπεζες
Συγκεντρώσαμε ορθές πρακτικές για τη διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων από 25 τράπεζες υπό την εποπτεία μας. Η κοινοποίηση των πρακτικών αυτών βοηθά τις άλλες τράπεζες να ευθυγραμμιστούν με τις εποπτικές προσδοκίες μας.
Διερεύνηση των ορθών πρακτικώνΗ κλιματική αλλαγή και η ΕΚΤ
Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλες τις αρμοδιότητες που ασκούμε ως κεντρική τράπεζα και εποπτική αρχή. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε δράση σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης.
Άλλες δράσεις της ΕΚΤ για την κλιματική αλλαγή