Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éghajlatváltozás és bankfelügyelet

Az éghajlatváltozás pénzügyi kockázatokat hordoz

Az éghajlatváltozás fizikai kockázatok (például szélsőséges időjárási események) valamint az átmenethez fűződő kockázatok (például a karbonszegény gazdaságra való átállást övező bizonytalanság) révén befolyásolja a bankszektor biztonságát.

Az európai bankok felügyeleti szerveként gondoskodunk arról, hogy a bankok megfelelően felismerjék és kezeljék a kockázatokat – köztük a klímaváltozásból eredőket is –, és kellő tájékoztatást nyújtsanak róluk. Így a bankok ellenállóbbakká válhatnak az éghajlati és az átállásból adódó sokkokkal szemben, ami pedig hozzájárul az euroövezeti bankszektor és a teljes pénzügyi rendszer biztonságához és szilárdságához. 

A 2022. évi klímakockázati stresszteszt eredményei

Az első klímakockázati stressztesztünk szerint az eddigi előrelépések ellenére a bankok több területen továbbra is elmaradást mutattak.

Sajtóközlemény

Útmutató az éghajlattal kapcsolatos és környezeti kockázatokhoz

Mit várunk el pontosan a bankoktól az éghajlattal és a környezettel kapcsolatos pénzügyi kockázatok kezelését és közlését illetően? Felügyeleti útmutatónk részletes tájékoztatást nyújt erről.

Sajtóközlemény

Hogyan kezelik a bankok az éghajlattal kapcsolatos és környezeti kockázatokat?

A bankoknak ki kell igazítaniuk gyakorlatukat, és fokozniuk kell az éghajlattal kapcsolatos és környezeti kockázatok kezelésére tett erőfeszítéseiket. Sajnos egyik felügyelt bank sem állt közel az elvárásaink teljesítéséhez a 2021. novemberi állapot szerint.

Sajtóközlemény

Hogyan tájékoztatnak a bankok az éghajlattal kapcsolatos és környezeti kockázatokról?

A bankoknak javítaniuk kell az éghajlati és környezeti kockázataikra vonatkozó tájékoztatási gyakorlatukat. Az ilyen jellegű adatközlésre vonatkozó szabályok a jövőben szigorodni fognak, hiszen a piaci szereplők és a nagyközönség egyre több információt igényelnek.

Sajtóközlemény

A 2022–24-es időszak felügyeleti prioritásai

A felügyeleti prioritásaink listáján a klíma- és környezeti kockázatok a bankok egyik legsérülékenyebb pontjaként szerepelnek. A lista felvázolja, hogyan foglalkozunk a kérdéssel felügyeleti szerepkörünkben.

Felügyeleti prioritások

Az éghajlati és környezeti kockázatok tematikus felülvizsgálata

A bankoknak fokozniuk kell az éghajlattal kapcsolatos és a környezeti kockázatok mérésére és kezelésére irányuló erőfeszítéseiket. A 2022-es tematikus felülvizsgálatunk tanúskodik azon szándékunkról, hogy ezeket a kockázatokat maradéktalanul integráljuk a felügyeleti csoportjaink napi munkájába.

Sajtóközlemény

Az éghajlatváltozás és az EKB

Központi bankként és felügyeleti szervként az éghajlatváltozás minden feladatunkra jelentős hatással van. Ezért minden fronton lépéseket teszünk, hogy kivegyük a részünket e globális erőpróba kezeléséből.

Az EKB éghajlatváltozással kapcsolatos egyéb intézkedései

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése