Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Vad innebär föreläggande av viten?

Viten är en av de verkställighetsåtgärder, alltså en av de möjligheter som ECB har i enlighet med EU-lagstiftningen. Det finns goda skäl för detta – att få bankerna att så snabbt som möjligt uppfylla krav i ECB:s beslut eller förordningar.

Om ECB förelägger dem måste banken betala ett vite på upp till 5 procent av den genomsnittliga dagsomsättningen, för varje dag kravet inte uppfylls under en period på högst sex månader.

Hur förelägger ECB viten?

Steg 1

ECB meddelar banken – via ett beslut i vilket kraven fastställs – att banken måste vidta specifika åtgärder för att åtgärda de framkomna bristerna före ett visst datum.

Steg 2

Om banken uppfyller kraven inom den angivna tidsfristen avslutas ärendet och banken blir inte föremål för några åtgärder.

Men om banken inte uppfyller kraven i tid:

  • Om det första beslutet var kombinerat med ett beslut om att viten automatiskt börjar ackumuleras om kravet inte uppfylls börjar dessa automatiskt efter det att tidsfristen har löpt ut, dvs. inget ytterligare beslut om föreläggande av viten erfordras.
  • Om det första beslutet inte var kombinerat med ett beslut om att viten automatiskt börjar ackumuleras om kravet inte uppfylls kommer ECB att förelägga viten i ett separat ECB-beslut. Dessa börjar då löpa från och med det datum som framgår i beslutet. 

Detta innebär inte att en bank måste överföra pengar till ECB varje dag efter tidsfristen. Det innebär att det slutliga beloppet som banken måste betala i slutet av ärendet ökar för varje dag som banken bryter mot reglerna. För båda metoderna kan viten föreläggas för högst sex månader från och med det datum som anges i beslutet. Under hela förfarandet har banken och ECB regelbundna utbyten för att diskutera vilka framsteg som banken gör mot efterlevnad.

Steg 3

Vitet upphör att löpa så snart banken har uppfyllt kraven eller vitet erlagts under en högsta period om sex månader – beroende på vad som inträffar först. ECB underrättar banken om ett utkast till slutligt beslut om verkställighet som specificerar det antal dagar som överträdelsen har pågått och det totala beloppet av den upplupna straffavgiften. Banken kan då inkomma med synpunkter på detta utkast till beslut innan det formellt antas.

Steg 4 

Efter att ha hört bankens synpunkter antar ECB det slutgiltiga beslutet. Därefter publicerar ECB information om beslutet på sin webbplats, inbegripet bankens namn, överträdelsens typ och varaktighet samt det slutliga belopp som banken måste betala. Det slutliga vitesbeloppet fastställs individuellt för varje bank. Det kan uppgå till 5 procent av bankens genomsnittliga dagsomsättning för varje dag som kravet inte uppfylls.

Kan banken överklaga beslutet?

Banken kan överklaga till Administrativa omprövningsnämnden (ABoR) eller till Europeiska unionens domstol (EU-domstolen), om den vill. Den kan också först överklaga till ABoR och sedan följa upp med ett överklagande till EU-domstolen. 

Vad händer om en bank fortfarande inte uppfyller kraven efter sex månader?

Om en bank fortfarande inte har uppfyllt sina skyldigheter efter den lagstadgade maximitiden kan ECB vidta åtgärder i sin verktygslåda för tillsyn för att verkställa sina beslut, inklusive sanktioner.

Varför ska banker bry sig om klimatförändringar?

Klimat- och miljörisker spelar en allt viktigare roll för bankerna. Få reda på mer om hur extrema väderhändelser kan påverka banker och vad de kan göra för att bibehålla sin viktiga roll som långivare i framtiden samt för att göra sin del i övergången till en koldioxidsnål ekonomi.

Förberedelser inför nästa årtionde av europeisk banktillsyn

Vi har en diger verktygslåda för tillsyn som vi är villiga att använda, säger tillsynsnämndens vice ordförande Frank Elderson. En proportionerlig användning av tillsynsbefogenheter i syfte att förmå banker att åtgärda brister är inte en ”nice-to-have” – det är internationell bästa praxis för att hålla bankerna säkra.

Läs Frank Eldersons tal

Man kan inte hantera oidentifierade risker – bankernas väsentlighetsbedömningar

Sedan vi började tillämpa tidsfrister för banker att redovisa klimat- och miljörisker har de flesta banker höjt sin ambitionsnivå, säger tillsynsnämndens vice ordförande Frank Elderson. Men mycket mer behöver göras.

Läs inlägget i tillsynsbloggen
Visselblåsning