Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Mitä ovat uhkasakot?

Uhkasakot ovat täytäntöönpanotoimia, joita EKP voi käyttää EU-lainsäädännön nojalla. Sakkojen tarkoituksena on saada pankki täyttämään mahdollisimman nopeasti vaatimukset, joita on asetettu EKP:n valvontapäätöksissä tai asetuksissa.

Uhkasakko voi olla suuruudeltaan jopa 5 % pankin keskimääräisestä päivittäisestä liikevaihdosta. Sakkoa peritään jokaiselta päivältä, jona vaatimuksia rikotaan, mutta kuitenkin enintään kuuden kuukauden ajalta.

Miten EKP määrää uhkasakkoja?

Ensimmäinen vaihe

EKP antaa päätöksen, jolla pankki velvoitetaan korjaamaan havaitut puutteet määräaikaan mennessä.

Toinen vaihe

Jos pankki täyttää velvoitteen määräaikaan mennessä, menettely päättyy eikä EKP kohdista pankkiin lisätoimenpiteitä.

Jos pankki ei täytä velvoitettaan määräaikaan mennessä:

  • Velvoitteen asettamispäätökseen voi sisältyä mahdollisuus määrätä uhkasakkoja. Sakkoja alkaa kertyä automaattisesti määräajan jälkeen, jos pankki ei täytä velvoitettaan. Toisin sanoen EKP:n ei tarvitse antaa erillistä päätöstä uhkasakkojen määräämisestä.
  • Jos EKP asettaa päätöksessään vain velvoitteen, se määrää uhkasakkoja erillisellä päätöksellä. Uhkasakkoja alkaa kertyä päätöksessä ilmoitetusta päivämäärästä lähtien. 

Pankin ei kuitenkaan tarvitse siirtää rahaa EKP:lle joka päivä määräajan jälkeen. Maksettavien sakkojen kokonaismäärä sen sijaan kasvaa jokaisena velvoitteen rikkomispäivänä. Molemmissa tapauksissa uhkasakkoja voi kertyä enintään kuuden kuukauden ajalta päätöksessä ilmoitetusta päivämäärästä lähtien. Koko menettelyn ajan EKP ja pankki keskustelevat säännöllisesti pankin korjaavien toimien edistymisestä.

Kolmas vaihe

Uhkasakkojen kertyminen loppuu, kun pankki on täyttänyt velvoitteen tai sakkoja on kertynyt enintään kuuden kuukauden ajan – sen mukaan kumpi tapahtuu ensin. EKP ilmoittaa pankille velvoitteen rikkomispäivien ja maksettavien uhkasakkojen kokonaismäärät lopullisen päätöksen luonnoksella. Pankki voi esittää huomautuksia päätösluonnoksesta ennen sen virallista hyväksyntää.

Neljäs vaihe 

Kun EKP on käsitellyt pankin huomautukset, se antaa lopullisen päätöksen. EKP julkaisee verkkosivuillaan päätöksen tietoja, kuten pankin nimen ja tavan, jolla pankki on rikkonut velvoitettaan, sekä rikkomispäivien ja maksettavien uhkasakkojen kokonaismäärät. Uhkasakkojen lopullinen määrä määritetään tapauskohtaisesti. Sakko voi olla suuruudeltaan jopa 5 % pankin keskimääräisestä päivittäisestä liikevaihdosta. Sakkoa peritään jokaiselta päivältä, jona vaatimuksia rikotaan.

Voiko pankki valittaa päätöksestä?

Pankki voi hakea päätökseen muutosta oikaisulautakunnalta tai Euroopan unionin tuomioistuimelta. Pankki voi myös hakea muutosta ensin oikaisulautakunnalta ja valittaa päätöksestä vasta sen jälkeen Euroopan unionin tuomioistuimeen. 

Mitä tapahtuu, jos pankki ei ole täyttänyt velvoitettaan kuuden kuukauden kuluttua?

Jos pankki ei ole täyttänyt velvoitettaan lakisääteisen enimmäisajan kuluttua, EKP voi määrätä seuraamuksia ja käyttää muita valvontakeinoja varmistaakseen, että pankki noudattaa EKP:n päätöstä.

Miksi pankkien pitäisi ottaa ilmastonmuutos huomioon?

Ilmasto- ja ympäristöriskien merkitys pankkien toiminnassa kasvaa. Videolla kerrotaan, miten sään ääri-ilmiöt voivat vaikuttaa pankkeihin ja mitä pankit voivat tehdä jatkaakseen tärkeää tehtäväänsä rahoituksen tarjoajina ja edistääkseen siirtymistä vähähiiliseen talouteen.

Yhteisen pankkivalvonnan seuraava vuosikymmen

EKP:n käytössä on laaja valikoima valvontakeinoja, sanoo valvontaelimen varapuheenjohtaja Frank Elderson. Valvontavaltuuksien oikeasuhtaisella käytöllä halutaan saada pankit korjaamaan puutteensa. Se ei ole ylimääräistä varmistelua, vaan pitää pankit vakaina ja luotettavina parhaiden kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti.

Lue Frank Eldersonin puhe

Jos riskejä ei tunneta, niitä ei voi hallita – pankkien olennaisuusarviot

Asetimme pankkien ilmasto- ja ympäristöriskien arvioinnille määräajat, ja useimmat pankit ovatkin parantaneet arviointejaan, sanoo valvontaelimen varapuheenjohtaja Frank Elderson. Mutta vielä on paljon työtä tehtävänä.

Lue valvontablogin kirjoitus
Ilmoita väärinkäytöksestä