Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Τι είναι οι περιοδικές χρηματικές ποινές;

Οι περιοδικές χρηματικές ποινές είναι ένα από τα μέτρα επιβολής συμμόρφωσης που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Εφαρμόζονται για έναν πολύ καλό λόγο: προκειμένου οι τράπεζες να συμμορφώνονται, το συντομότερο δυνατόν, με τις απαιτήσεις που ορίζονται στις εποπτικές αποφάσεις ή στους κανονισμούς της ΕΚΤ.

Εάν η ΕΚΤ τις επιβάλει, η τράπεζα πρέπει να καταβάλει χρηματική ποινή ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών της για κάθε ημέρα κατά την οποία δεν εκπληρώνει μια απαίτηση, για μέγιστη περίοδο έξι μηνών.

Πώς επιβάλλει η ΕΚΤ περιοδικές χρηματικές ποινές;

Πρώτο στάδιο

Η ΕΚΤ λέει στην τράπεζα – με απόφασή της που καθορίζει τις απαιτήσεις – ότι χρειάζεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσει διαπιστωθείσα αδυναμία εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

Δεύτερο στάδιο

Αν η τράπεζα συμμορφωθεί εντός της προθεσμίας που της έχει δοθεί, η διαδικασία λήγει και η τράπεζα δεν υπόκειται σε μέτρα.

Σε περίπτωση όμως που η τράπεζα δεν συμμορφωθεί εγκαίρως:

  • Αν η πρώτη απόφαση είχε ληφθεί συνδυαστικά με απόφαση για αυτόματη συρροή ποινών σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της απαίτησης, οι ποινές αρχίζουν να συρρέουν μετά την παρέλευση της προθεσμίας, δηλαδή δεν απαιτείται επακόλουθη απόφαση επιβολής περιοδικών χρηματικών ποινών.
  • Αν η πρώτη απόφαση δεν είχε ληφθεί συνδυαστικά με απόφαση για αυτόματη συρροή ποινών σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της απαίτησης, η ΕΚΤ επιβάλλει περιοδικές χρηματικές ποινές με δεύτερη, ξεχωριστή απόφασή της. Οι ποινές αυτές αρχίζουν να συρρέουν από την ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι η τράπεζα χρειάζεται να μεταφέρει χρήματα στην ΕΚΤ καθημερινά μετά τη λήξη της προθεσμίας. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η τράπεζα στο τέλος της διαδικασίας αυξάνεται κάθε μέρα κατά την οποία η τράπεζα δεν εκπληρώνει την απαίτηση. Και για τις δύο μεθόδους, οι περιοδικές χρηματικές ποινές μπορούν να συρρεύσουν για διάστημα έως και έξι μηνών μετά την ημερομηνία έναρξης. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η τράπεζα και η ΕΚΤ ανταλλάσσουν τακτικά απόψεις για την πρόοδο που σημειώνει η τράπεζα προς τη συμμόρφωση.

Τρίτο στάδιο

Από τη στιγμή που η τράπεζα εκπληρώνει τις απαιτήσεις ή οι περιοδικές χρηματικές ποινές έχουν συρρεύσει για μέγιστη περίοδο έξι μηνών – ανάλογα με το ποια ημερομηνία προηγείται – οι χρηματικές ποινές σταματούν να συρρέουν. Η ΕΚΤ κοινοποιεί στην τράπεζα σχέδιο τελικής απόφασης για την επιβολή συμμόρφωσης, προσδιορίζοντας τον αριθμό των ημερών παράβασης και το συνολικό ποσό της χρηματικής ποινής που έχει συρρεύσει. Στη συνέχεια, η τράπεζα μπορεί να σχολιάσει το σχέδιο απόφασης πριν από την επίσημη έκδοσή της.

Τέταρτο στάδιο 

Αφού ακούσει τα σχόλια της τράπεζας, η ΕΚΤ εκδίδει την τελική της απόφαση για την επιβολή συμμόρφωσης. Ακολούθως, η ΕΚΤ δημοσιεύει στον δικτυακό της τόπο πληροφορίες σχετικά με την απόφαση, όπως το όνομα της τράπεζας, το είδος, τη φύση και τη διάρκεια της παράβασης, καθώς και το τελικό ποσό της ποινής που πρέπει να καταβάλει η τράπεζα. Το τελικό ποσό των περιοδικών χρηματικών ποινών που έχουν συρρεύσει καθορίζεται μεμονωμένα για κάθε τράπεζα, αν και μπορεί να φθάσει έως και το 5% του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών της για κάθε ημέρα κατά την οποία δεν εκπληρώνει την απαίτηση.

Μπορεί η τράπεζα να ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης αυτής;

Μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης ή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον το επιθυμεί. Μπορεί επίσης να προσφύγει πρώτα στο Διοικητικό Συμβούλιο Επανεξέτασης και στη συνέχεια στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τι θα συμβεί αν μια τράπεζα εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται έπειτα από έξι μήνες;

Αν η τράπεζα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη μετά την παρέλευση της νόμιμης μέγιστης περιόδου, η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα μέτρα που διαθέτει στην εποπτική εργαλειοθήκη της για την επιβολή συμμόρφωσης με τις αποφάσεις της, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων.

Γιατί θα πρέπει οι τράπεζες να ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή;

Οι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο για τις τράπεζες. Μάθετε πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν τις τράπεζες και τι μπορούν οι τράπεζες να κάνουν για να συνεχίσουν τη σημαντική τους λειτουργία, δηλ. τη χορήγηση δανείων, και να συμβάλουν στη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Προετοιμασία για την επόμενη δεκαετία της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας

Διαθέτουμε πλούσια εποπτική εργαλειοθήκη την οποία είμαστε πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουμε, αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Frank Elderson. Η χρήση εποπτικών εξουσιών, βάσει αναλογικότητας, για να αναγκαστούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες τους δεν είναι μια απλή παρότρυνση - αποτελεί διεθνή βέλτιστη πρακτική με σκοπό τη διατήρηση της ασφάλειας και της ευρωστίας των τραπεζών.

Διαβάστε την ομιλία του Frank Elderson

Πρέπει να γνωρίζει κανείς τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένος για να μπορέσει να τους διαχειριστεί - αξιολογήσεις σημαντικότητας των τραπεζών

Από τότε που αρχίσαμε να επιβάλλουμε προθεσμίες στις τράπεζες για να αξιολογούν την έκθεσή τους σε κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι περισσότερες τράπεζες έχουν βελτιωθεί, λέει ο Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Frank Elderson. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Διαβάστε την ανάρτηση στο ιστολόγιο της εποπτείας
Μηχανισμός καταγγελίας παραβάσεων