Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Adminisztratív Felülvizsgálati Testület

A Felülvizsgálati Testület (ABoR – Administrative Board of Review) feladata az EKB felügyeleti határozatainak belső adminisztratív felülvizsgálata, azt garantálandó, hogy megfeleljenek a szabályzatnak és az eljárásrendnek.

Felülvizsgálati Testület

(2023. február 15-én)

A vizsgálatot bármely olyan természetes vagy jogi személy kezdeményezheti, akit az EKB felügyeleti határozata közvetlenül érint.

Az ABoR vizsgálja, hogy a vitatott határozat eljárásjogilag és érdemben megfelel-e az SSM-rendeletnek, miközben tiszteletben tartja az EKB mérlegelési jogkörét.

Az ABoR a gyakorlatban megnézi, hogy jogszerűen zajlott-e a folyamat, megalapozott-e a határozatot alátámasztó érvelés, az irányadó jognak megfelelő-e a határozat, van-e nyilvánvaló hiba az értékelésben vagy látható aránytalanság a határozatban, és hogy az EKB visszaélt-e a hatáskörével.

A felülvizsgálat eredménye a Felügyeleti Testületnek címzett, nem kötelező érvényű vélemény, amely az eredeti határozat hatályon kívül helyezését vagy azonos, illetve módosított határozat meghozatalát javasolja, amelyet a Kormányzótanács hagy véglegesen jóvá a kifogásról való lemondáson alapuló eljárás keretében.

A Felülvizsgálati Testülettel kapcsolatos gyakori kérdések ABoR: a felügyeleti határozatok gyors, olcsó és bizalmas felülvizsgálata, Felügyeleti Hírlevél, 2023. május Felülvizsgálati Testület: nyolc év tapasztalatai az EKB felügyeleti határozatainak felülvizsgálatában Útmutató a felülvizsgálati költségekhez

Összetétel

Az öt tagot és a két póttagot ötéves, meghosszabbítható időtartamra nevezik ki. Mindannyian rendelkeznek felügyeleti tapasztalattal és releváns banki szaktudással, ugyanakkor nem lehetnek egyidejűleg az EKB, valamely nemzeti felügyelet, sem egyéb országos, illetve uniós intézmény vagy szerv alkalmazottai.

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése