Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Adminisztratív Felülvizsgálati Testület

A Felülvizsgálati Testület (ABoR – Administrative Board of Review) feladata az EKB felügyeleti határozatainak belső adminisztratív felülvizsgálata, azt garantálandó, hogy a döntések megfeleljenek a szabályzatnak és az eljárásrendnek.

A vizsgálatot bármely olyan természetes vagy jogi személy kezdeményezheti, akit az EKB felügyeleti határozata közvetlenül érint.

Az ABoR vizsgálja, hogy a vitatott döntés eljárásilag és érdemben megfelel-e az SSM-rendeletnek, miközben tiszteletben tartja az EKB mérlegelési jogkörét.

A gyakorlatban megnézi, hogy jogszerű volt-e az eljárás, megalapozott-e a hátterét jelentő érvelés, az irányadó jognak megfelelő-e a határozat, van-e nyilvánvaló hiba az értékelésben, nyilvánvalóan aránytalan-e a határozat, és hogy az EKB visszaélt-e a hatásköreivel.

A felülvizsgálat eredménye a Felügyeleti Testületnek címzett, nem kötelező érvényű vélemény, amely az eredeti határozat hatályon kívül helyezését vagy azonos, illetve módosított határozat meghozatalát javasolja, amelyet a Kormányzótanács hagy végleg jóvá a kifogásról való lemondáson alapuló eljárás keretében.

Nyolc év tapasztalatai az EKB felügyeleti határozatainak felülvizsgálatában Útmutató a felülvizsgálati költségekhez

Összetétel

Az öt tagot és a két póttagot ötéves, meghosszabbítható időtartamra nevezik ki. Mindannyian rendelkeznek felügyeleti tapasztalattal és releváns banki szaktudással, ugyanakkor nem lehetnek egyidejűleg az EKB, valamely nemzeti felügyelet, sem egyéb országos, illetve uniós intézmény vagy szerv alkalmazottai.

Felülvizsgálati Testület

(2022. május 4.)

Tagok
Elnök Pentti Hakkarainen
Alelnök betöltetlen
Tag F. Javier Aríztegui Yáñez
Tag André Camilleri
Tag René Smits
Póttagok
Póttag Christiane Campill
Póttag Damir Odak
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

További információk

Eljárási szabályzat

Ebben a szekcióban található oldalak

Whistleblowing