Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Administrativni odbor za preispitivanja

Administrativni odbor za preispitivanja provodi interna administrativna preispitivanja nadzornih odluka ESB-a i na taj način osigurava usklađenost tih odluka s pravilima i postupcima.

Administrativno preispitivanje može zatražiti bilo koja fizička ili pravna osoba na koju se ESB-ova nadzorna odluka izravno odnosi.

Naglasak je preispitivanja na »postupovnoj i materijalnoj usklađenosti« osporenih odluka s uredbom o SSM-u uz poštovanje diskrecijskog prostora ostavljenog ESB-u.

Administrativni odbor za preispitivanja preispituje je li poštovano zakonito postupanje, je li odluka primjereno obrazložena, je li usklađena s mjerodavnim pravom, ima li očitih pogrešaka u procjeni, je li odluka očito nerazmjerna te je li ESB zloupotrijebio svoje ovlasti.

Rezultat preispitivanja neobvezujuće je mišljenje upućeno Nadzornom odboru u kojem se predlaže da prvobitnu odluku ukine ili je zamijeni istovjetnom ili izmijenjenom odlukom koju će uputiti Upravnom vijeću na konačno odobrenje u skladu s postupkom neisticanja prigovora.

Administrativni odbor za preispitivanja: osam godina iskustva u preispitivanju nadzornih odluka ESB‑a Priručnik o troškovima preispitivanja

Sastav

Pet članova i dva zamjenika imenuju se na obnovljiv petogodišnji mandat. Oni posjeduju stručno iskustvo u nadzoru i relevantno znanje na području bankarstva a nisu sadašnji zaposlenici ESB-a, nacionalnih nadzornih tijela ili bilo kojih drugih nacionalnih institucija ili tijela kao ni institucija ili tijela EU-a.

Administrativni odbor za preispitivanja

4. svibnja 2022.

Članovi
predsjednik Pentti Hakkarainen
potpredsjednik slobodno mjesto
član F. Javier Aríztegui Yáñez
član André Camilleri
član René Smits
Zamjenici
zamjenica Christiane Campill
zamjenik Damir Odak

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Više

Poslovnik

Sve stranice u ovom odjeljku

Whistleblowing