Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Modalitatea de plată a taxei de supraveghere

Taxa anuală de supraveghere poate fi achitată prin una dintre următoarele metode de plată:

  • debitare directă SEPA (zona unică de plăți în euro);
  • transfer credit SEPA;
  • transfer credit TARGET2.

Debitarea directă SEPA

Debitarea directă SEPA este metoda de plată recomandată.

Într-o primă etapă, BCE notifică debitorul taxei cu privire la o plată ce urmează să fie efectuată prin debitare directă, apoi inițiază procesul de debitare directă, astfel încât taxa de supraveghere să fie creditată în contul bancar al BCE până la scadență.

Un mandat emis în cadrul sistemului de debitare directă SEPA de bază îi dă debitorului taxei dreptul:

Transferul credit SEPA sau TARGET2

Pentru transferurile credit prin SEPA sau TARGET2, debitorul taxei inițiază plata taxei de supraveghere până la data scadentă. O plată este considerată a fi fost achitată până la scadență în cazul în care contul bancar al BCE este creditat cu suma integrală în termen de 35 de zile de la emiterea comunicării taxei.

Procesul de facturare

BCE emite anual comunicări ale taxei de supraveghere pentru fiecare debitor al taxei. Pentru debitorii taxei care sunt parte a supravegherii bancare europene prin intermediul unei cooperări strânse, comunicarea taxei va fi emisă de autoritatea națională competentă relevantă.

Plăți întârziate

În cazul în care plățile nu se efectuează la timp sau integral, BCE are dreptul de a percepe dobândă.

Dobânda se va acumula zilnic și se va percepe pentru plata întârziată, de la scadență, la o rată anuală egală cu rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare ale BCE plus 8 puncte procentuale.

Întrebări referitoare la comunicarea taxei

În cazul în care aveți întrebări generale referitoare la comunicarea taxei, vă rugăm să consultați secțiunea „Întrebări frecvente” sau să ne contactați la adresa SSM-fee-enquiries@ecb.europa.eu.

Întrebări frecvente

Toate paginile din această secțiune

Avertizările de integritate