Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Helyreállítási tervek

A bankok a helyreállítási tervekkel készülhetnek fel arra, hogy még súlyos pénzügyi feszültségek idején is időben helyre tudják állítani a működőképességüket. Ezért az EKB közvetlen felügyelete alá eső hitelintézeteknek kötelező helyreállítási tervet kidolgozniuk és fenntartaniuk, valamint évente értékelésre benyújtaniuk. A helyreállítás megtervezése az európai válságkezelési rendszer egyik alapeleme.

Az EKB támogatja a bankokat a helyreállítási tervezésben, valamint nyitott, transzparens párbeszédet folytat velük.

Összehasonlító elemzés a helyreállítási tervekhez

A 2019/20. évi helyreállítási tervciklus összehasonlító elemzése (benchmarking) a tervek alapjellemzőit vizsgálja, és feltárja a helyesbítésre szoruló részeket. A benchmarking a 2020. júliusig értékelt tervekre terjed ki.

Összehasonlító elemzés a helyreállítási tervekhez (2019/20-as ciklus)

Hírlevélcikk a világjárvány kihatásáról

A világjárvány próbára tette a bankok helyreállítási terveit. Ahhoz pedig, hogy át tudjanak vészelni egy ilyen, az egész rendszert érintő vihart, javítaniuk kell a helyreállítási terveik lényeges részein, ahogy az EKB a legfrissebb benchmarking vizsgálatban megállapította.

A Felügyeleti Hírlevél cikke: A Covid19 rávilágított a bankok helyreállítási terveinek gyenge pontjaira

Az EKB jelentése a helyreállítási tervekről

A helyreállítási tervek három egymást követő értékelési ciklusa nyomán írt beszámoló a következő öt fő területen mutatja be az EKB által levont tanulságokat és a követett bevált eljárásokat: helyreállítási opciók, általános helyreállítási képesség, helyreállítási mutatók, végrehajtási útmutatók és száraztesztek. A kiadvánnyal a jelentős hitelintézeteket kívánjuk támogatni a tervek folyamatos javításában és működőképességük fokozásában.

Az EKB jelentése a helyreállítási tervekről
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése