Pe această pagină, termenii „bancă” și „instituție de credit” sunt utilizați în mod alternativ.
În cadrul supravegherii bancare europene, BCE este autoritatea responsabilă de autorizațiile bancare, mai exact de:
În momentul în care adoptă decizii cu privire la autorizații, BCE pune în aplicare cadrul unic de reglementare al ABE și, după caz, legislația națională.
Cadrul unic de reglementare al ABE
Autoritățile naționale competente (ANC) dețin un rol important: de exemplu, ca puncte de intrare în cadrul procedurilor de autorizare, ca membre ale echipelor comune de supraveghere (ECS) pentru băncile semnificative și ca supraveghetori direcți ai băncilor mai puțin semnificative. BCE colaborează cu personalul de la ANC pentru a asigura o abordare consecventă privind autorizațiile la nivelul țărilor și standarde ridicate cu privire la principalele chestiuni de natură operațională și referitoare la politici în acest domeniu. Așteptările în materie de supraveghere sunt prevăzute în ghiduri publice.
Lista formularelor naționale de cerere pentru procedurile de autorizare
Procesul de autorizare asigură încrederea în sistemul financiar deoarece confirmă faptul că băncile îndeplinesc condițiile de funcționare. De asemenea, procesul de autorizare garantează că doar băncile robuste, care respectă toate cerințele juridice, au acces pe piață. Cu toate acestea, procesul respectiv nu ar trebui să reprezinte un obstacol în calea concurenței, a inovării financiare sau a evoluției tehnologice.
În momentul în care BCE, în cooperare cu autoritatea națională de supraveghere relevantă, evaluează cererea de autorizare a unei bănci, aceasta ia în considerare patru categorii de criterii principale:
Sunt evaluate aceleași criterii pentru toate băncile, indiferent dacă au un model de afaceri mai tradițional sau un model de afaceri FinTech.
De regulă, adoptarea unei decizii durează între șase și douăsprezece luni de la data la care solicitantul depune o cerere de autorizare completă. Legislația europeană prevede că o decizie trebuie adoptată în termen de 12 luni; unele termene legale naționale sunt mai scurte.
* după caz
** sau respingere de către autoritatea națională de supraveghere
BCE trebuie să autorizeze achiziția unei participații la o instituție existentă în cazul în care această participație este considerată „participație calificată”, cu alte cuvinte dacă achizitorul atinge unul dintre pragurile relevante de 10, 20, 30 sau 50% sau dacă participația permite exercitarea unei influențe semnificative. Procesul de aprobare vizează asigurarea faptului că în sistemul bancar au acces numai acționari adecvați, garantând, astfel, buna funcționare a acestuia.
Supravegherea explicată: Ce sunt participațiile calificate?
Criteriile evaluate de BCE, în cooperare cu autoritatea națională de supraveghere relevantă, sunt următoarele:
Termenul pentru autorizarea unei participații calificate sau formularea de obiecțiuni cu privire la aceasta este de 60 de zile lucrătoare, putând fi prelungit până la cel mult 90 de zile lucrătoare.
* după caz
** sau cadre de conducere de nivel superior, dacă sunt delegate
Atât BCE, cât și autoritatea națională de supraveghere relevantă au dreptul de a iniția retragerea unei autorizații bancare în anumite circumstanțe. O autorizație poate fi retrasă în cazul în care o instituție de credit își încetează activitatea sau nu mai îndeplinește cerințele prudențiale aplicabile.
Calendarul depinde de circumstanțele cazului respectiv, de exemplu necesitatea reducerii activităților sau încetarea activităților instituției de credit.
Retragere inițiată de BCE
* după caz
Retragere inițiată de autoritatea națională de supraveghere
* deseori la solicitarea băncii
**după caz
***sau cadre de conducere de nivel superior, dacă sunt delegate
Organul de conducere al unei instituții de credit trebuie să fie în măsură să își îndeplinească responsabilitățile și să fie alcătuit într-un mod care să contribuie la o administrare eficace și la un proces decizional echilibrat. Asigurarea competenței și onorabilității organelor de conducere ale instituțiilor nu numai că sporește siguranța și soliditatea instituției respective, ci consolidează și sectorul bancar în ansamblu prin îmbunătățirea încrederii publicului în cei care gestionează sectorul financiar al zonei euro.
BCE are în vedere cinci criterii în cadrul evaluării competenței și onorabilității:
Atunci când numirile sunt parte a unei proceduri de autorizare sau de achiziție a unei participații calificate, evaluarea competenței și onorabilității este inclusă în evaluarea efectuată în vederea acordării autorizației sau a achiziției participației calificate.
Se aplică termenele legale naționale.
* sau cadre de conducere de nivel superior, dacă sunt delegate