Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

BCE publică cadrul revizuit privind taxele de supraveghere

17 decembrie 2019

  • Taxe mai scăzute pentru băncile mai puțin semnificative cu active totale în valoare de 1 miliard EUR sau mai puțin
  • Sarcină administrativă redusă pentru majoritatea băncilor
  • Revizuiri efectuate ca urmare a consultărilor publice cu sectorul

Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat astăzi regulamentul BCE privind taxele de supraveghere modificat, care reprezintă rezultatul a două consultări publice. BCE a actualizat, de asemenea, decizia conexă privind datele utilizate pentru calcularea taxelor anuale. Cadrul revizuit se va aplica începând cu perioada de taxare 2020.

Modificările vizează cu precădere taxele individuale pe care BCE le percepe băncilor pe care le supraveghează, precum și calendarul colectării acestora. Începând cu perioada de taxare 2020, BCE va reduce taxa minimă pentru instituțiile mai puțin semnificative mai mici. Pentru a fi eligibile, instituțiile mai puțin semnificative trebuie să dețină active totale în valoare de 1 miliard EUR sau mai puțin. Aproximativ două treimi dintre instituțiile mai puțin semnificative vor beneficia de această modificare.

Alte modificări includ trecerea la facturarea ex-post, ceea ce înseamnă că, de acum, băncilor li se vor emite facturi pe baza costurilor efective suportate de autoritatea de supraveghere, și nu a costurilor estimate. De asemenea, BCE va reutiliza, la calcularea taxelor, datele de supraveghere existente, eliminând necesitatea unui proces separat de colectare a datelor pentru majoritatea băncilor.

De acum, BCE va colecta în al doilea trimestru al anului următor taxele pentru perioada de 12 luni care se încheie în luna decembrie. Taxele aferente perioadei de taxare 2020 vor fi colectate în trimestrul II 2021.

BCE va comunica periodic cu băncile pentru a le oferi orientări cu privire la modificările menționate.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Elizabeth Tepper, tel.: +49 69 1344 3595.

Notă

  • BCE percepe o taxă anuală tuturor băncilor supravegheate pentru a acoperi costurile aferente atribuțiilor și responsabilităților sale de supraveghere. Taxa este calculată în funcție de importanța băncii și de profilul de risc al acesteia. În principiu, băncile mai mari, cu un profil de risc mai ridicat, plătesc taxe mai mari.
CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media
Avertizările de integritate