Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB kiadta a felügyeleti díjrendszer módosítását

2019. december 17.

  • Az 1 milliárd eurós vagy annál kisebb teljes eszközállománnyal rendelkező kevésbé jelentős bankok élvezhetik majd az alacsonyabb díjak előnyeit
  • A legtöbb bank adminisztrációs terhe csökken
  • A módosítást az ágazattal való nyilvános konzultáció előzi meg

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon publikálta a felügyeleti díjakról szóló módosított rendeletét, amely két nyilvános konzultáció eredménye. Egyben aktualizálta az éves díjak kiszámításához használt adatokról szóló, kapcsolódó határozatát. A módosított díjrendszer a 2020-as díjfizetési időszaktól lép érvénybe.

A változások főleg az EKB által a felügyelt bankokra kivetett egyedi díjakat és a beszedésük időzítését érintik. Az EKB a 2020-as díjfizetési időszaktól kezdve csökkenti a kevésbé jelentős kisebb pénzintézetekre kiszabott minimális díjat. A jogosultság feltétele, hogy az érintett pénzintézet teljes eszközállománya legfeljebb 1 milliárd € legyen. A kevésbé jelentős pénzintézeteknek mintegy kétharmada profitál majd a módosításból.

A további módosítások közé tartozik az utólagos számlázásra való áttérés, amelynek értelmében a bankok által fizetendő díjat ezentúl a becsült költségek helyett a tényleges felügyeleti költségek alapján számlázzuk ki. Ezenkívül az EKB a jövőben a díjak kiszámításakor újra felhasználja a meglevő felügyeleti adatokat, amivel a legtöbb bank esetében megszűnik a külön adatgyűjtési igény.

Az EKB a jövőben a következő év második negyedévében szedi be a decemberben záruló 12 havi időszakra számított díjakat. A 2020-as díjperiódusra meghatározott díjakat tehát 2021 második negyedévében szedjük be.

Az EKB rendszeres tájékoztatással segíti a bankokat a módosítás során.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Elizabeth Teppert keresni a +49 69 1344 3595‑ös telefonszámon.

Megjegyzés

  • Az EKB minden általa felügyelt banktól éves díjat szed be, amelyből a felügyeleti feladatokkal és hatáskörökkel kapcsolatos költségeit fedezi. A díj számítása a bank fontosságán és kockázati profilján alapul, így a kockázatosabb profilú, nagyobb bankok elvben magasabb díjat fizetnek.
KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok
Visszaélés bejelentése