Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB objavio revidirani okvir za naknade za nadzor

17. prosinca 2019.

  • Manje značajne banke čija ukupna imovina iznosi 1 mlrd. EUR ili manje plaćat će manje naknade.
  • Smanjit će se administrativno opterećenje većine banaka.
  • Izmjene su rezultat javnog savjetovanja s bankarskim sektorom.

Europska središnja banka (ESB) danas je objavila izmijenjenu uredbu o naknadama za nadzor, koja je rezultat dvaju javnih savjetovanja. Osim toga posuvremenila je povezanu odluku o podatcima koji se upotrebljavaju za izračun godišnjih naknada. Izmijenjeni okvir primjenjivat će se od 2020. kao razdoblja za koje se plaća naknada.

Izmjene se uglavnom odnose na pojedinačne naknade za nadzor koje ESB ubire od banaka koje nadzire i na vrijeme njihove naplate. Od 2020. kao razdoblja za koje se plaća naknada ESB će smanjiti minimalni sastavni dio naknade za manje značajne institucije manje veličine čija ukupna imovina iznosi 1 mlrd. EUR ili manje. Smanjenje je primjenjivo na oko dvije trećine manje značajnih institucija.

Druge promjene uključuju prelazak na izdavanje računa ex post, što znači da se bankama više neće izdavati računi na temelju procijenjenih troškova nadzornog tijela, nego na temelju stvarnih troškova. Osim toga, ESB će se u izračunu naknada za nadzor služiti postojećim nadzornim podatcima, tako da za većinu banka neće trebati posebno prikupljati podatke.

ESB će odsad naknade za razdoblje od 12 mjeseci koje završava u prosincu ubirati u drugom tromjesečju sljedeće godine. U skladu s tim, naknade za 2020. kao razdoblje za koje se plaća naknada ubirat će se u drugom tromjesečju 2021.

ESB će biti u redovitom kontaktu s bankama i voditi ih kroz promjene.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Elizabeth Tepper, tel. 49 69 1344 3595.

Napomena:

  • ESB za pokriće troškova povezanih s nadzornim zadaćama i dužnostima ubire godišnju naknadu od svih nadziranih banaka. Naknada se izračunava prema važnosti banke i njezinu profilu rizika. U pravilu, veće banke s rizičnijim profilom plaćaju veću naknadu.
KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije
Prijava povreda, tzv. zviždanje