Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB je objavila revidirani okvir nadomestil za nadzor

17. december 2019

  • Manj pomembne banke z bilančno vsoto v višini 1 milijarde EUR ali manj bodo plačevale manjše nadomestilo.
  • Administrativno breme se bo za večino bank zmanjšalo.
  • Revizija je bila opravljena po javnem posvetovanju s panogo.

Evropska centralna banka (ECB) je danes objavila spremenjeno uredbo o nadomestilih za nadzor, ki je rezultat dveh javnih posvetovanj. Spremenila je tudi sklep o podatkih, ki se uporabljajo za izračun letnega nadomestila. Revidirani okvir se bo začel uporabljati od obdobja zaračunavanja nadomestila, ki zajema leto 2020.

Spremembe se nanašajo predvsem na individualna nadomestila, ki jih ECB zaračunava bankam pod njenim nadzorom, in na čas zaračunavanja nadomestil. ECB bo začenši z obdobjem zaračunavanja nadomestil, ki zajema leto 2020, zmanjšala minimalni del nadomestila, ki ga plačujejo manjše manj pomembne institucije. Do tega bodo upravičene manj pomembne institucije z bilančno vsoto v višini 1 milijarde EUR ali manj. To spremembo bosta lahko izkoristili približno dve tretjini omenjenih institucij.

Med drugimi spremembami je še prehod na naknadno zaračunavanje nadomestila, kar pomeni, da bankam nadomestilo ne bo zaračunano na podlagi ocenjenih, ampak dejanskih stroškov nadzora. Poleg tega bo ECB ponovno uporabljala obstoječe nadzorniške podatke, tako da ločeno zbiranje podatkov pri večini bank ne bo več potrebno.

Od sedaj naprej bo ECB nadomestila za obdobje 12 mesecev do decembra zaračunavala v drugem četrtletju naslednjega leta. Nadomestila za obdobje zaračunavanja nadomestila, ki zajema leto 2020, bodo tako zaračunana v drugem četrtletju 2021.

ECB bo z bankami redno komunicirala in jih vodila skozi spremembe.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Elizabeth Tepper, tel. +49 69 1344 3595.

Opomba

  • ECB vsem nadzorovanim bankam zaračunava letno nadomestilo za nadzor, s katerim krije stroške svojih nadzorniških nalog in pristojnosti. Višina nadomestila je odvisna od pomembnosti banke in njenega profila tveganosti. Večje banke s profilom večje tveganosti načeloma plačajo višje nadomestilo.
KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije
Žvižgaštvo