Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Szervezeti struktúrák

Az EKB felügyeleti és monetáris politikai feladatai eltérnek egymástól, és ellátásuk elkülönítve zajlik. Az EKB döntéshozó testületei például külön üléseken tárgyalnak a monetáris politikai, illetve a felügyeleti kérdésekről.

A monetáris politikai feladatokat közvetlenül ellátó és a felügyeletben részt vevő munkatársak szervezeti elkülönítése az esetleges összeférhetetlenség elkerülését szolgálja.

Hogyan szerveződik az EKB bankfelügyelete?

Tekintse meg az EKB európai bankfelügyeletének szervezeti felépítését

Felügyeleti Testület

A Felügyeleti Testület együttműködik a nemzeti felügyeletekkel az európai bankrendszer biztonságának megőrzése érdekében, az Irányítóbizottság támogatásával. Kik a tagjai, és hogyan épülnek fel ezek a szervek?

A Felügyeleti Testület és az Irányítóbizottság

Felülvizsgálati Testület

A Felülvizsgálati Testület az egyes döntések által érintettek kérésére elvégzi az EKB felügyeleti határozatainak belső adminisztratív felülvizsgálatát. Tagjainak szakértelme és megítélése alapján véleményez, az uniós jogszabályokkal összhangban.

Felülvizsgálati Testület

Közvetítő Testület

A Közvetítő Testület oldja fel azokat a nézetkülönbségeket, amelyek az EKB Kormányzótanácsának a Felügyeleti Testület határozataival szembeni kifogásaiból erednek. A testület tagjait a Kormányzótanács és a Felügyeleti Testület tagjai közül választják ki.

Közvetítő Testület

Szervezeti ábra

Az egységes felügyeleti mechanizmus (SSM) néven is ismert európai bankfelügyelet kiépítése az EKB meglévő szervezeti struktúrájának módosításával járt, ami új egységek felállítását is magával vonta. Hat főigazgatóság és egy titkárság kizárólag a bankfelügyeletért felelős.

Szervezeti ábra
Nem szakértő? Nézze meg a kisokost!
További tudnivalók
A bankfelügyelet bemutatása

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése