În calitate de autoritate de supraveghere bancară la nivel european, BCE poate lua o serie de decizii de supraveghere bancară, obligatorii din punct de vedere juridic pentru băncile aflate sub jurisdicția Mecanismului unic de supraveghere.
Printre aceste decizii se numără:
Consiliul de supraveghere, în calitate de structură internă a BCE, elaborează propunerile de decizie, care sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor în conformitate cu procedura aplicabilă în cazul absenţei unei obiecţii. În cazul absenței unei obiecții din partea Consiliului guvernatorilor într-un interval definit, decizia este considerată adoptată.
În ceea ce privește alte decizii privind cadrul general (de exemplu, Regulamentul-cadru privind MUS), acestea sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor în afara procedurii aplicabile în cazul absenței unei obiecții.
Pentru a preîntâmpina conflictele de interese între atribuțiile de politică monetară și cele de supraveghere, BCE are în vedere separarea obiectivelor, a proceselor decizionale și a responsabilităților. Acest lucru presupune și separarea strictă a ședințelor Consiliului guvernatorilor.