Investigațiile privind modelele interne (internal model investigations – IMIs) urmăresc să evalueze dacă modele interne utilizate de bănci pentru calcularea cerințelor de capital respectă cerințele juridice. Acestea pot fi declanșate la solicitarea unei bănci (aprobare inițială, modificări semnificative, extinderi, implementare, utilizare parțială permanentă sau revenire la abordări mai puțin sofisticate) ori pot fi inițiate de BCE.
Deciziile referitoare la utilizarea modelelor interne sunt redactate după încheierea unei investigații. Înainte de a deveni definitive, deciziile trebuie aprobate de Consiliul de supraveghere și adoptate de Consiliul guvernatorilor BCE în cadrul procedurii aplicabile în cazul absenței unei obiecții.
Ghidul BCE privind inspecțiile la fața locului și investigațiile privind modelele interne clarifică cadrul general și procesul aplicabile investigațiilor privind modelele interne.
Ghidul privind inspecțiile la fața locului și investigațiile privind modelele interne
Acesta este completat de ghidul BCE privind modelele interne, care se axează pe conținutul investigațiilor (a se vedea secțiunea de mai jos).
Investigațiile privind modelele interne evaluează dacă o bancă îndeplinește cerințele pentru utilizarea de modele interne. Mai exact, investigațiile privind modelele interne:
La începutul etapei pregătitoare a unei investigații privind modelele interne, trebuie confirmate disponibilitatea și gradul de pregătire pentru toate părțile implicate (a se vedea, de asemenea, secțiunea Transmiterea cererilor legate de modele interne).
Procesul referitor la investigația în sine este ilustrat în graficul de mai jos (pentru o descriere detaliată a procesului, a se vedea Ghidul privind inspecțiile la fața locului și investigațiile privind modelele interne).
Ghidul privind inspecțiile la fața locului și investigațiile privind modelele interne
Ghidul BCE privind modelele interne oferă transparență cu privire la modul în care BCE înțelege legislația UE și legislația națională actuale aplicabile și modul în care intenționează să le aplice când evaluează dacă băncile respectă cerințele juridice. Elaborat inițial în contextul analizei țintite a modelelor interne, Ghidul reprezintă coloana vertebrală a metodologiei pentru investigațiile privind modelele interne desfășurate la fața locului, pe care BCE a elaborat-o ca parte a TRIM. Prin urmare, acesta contribuie semnificativ la armonizarea practicilor de supraveghere la nivelul MUS și, în ultimă instanță, la crearea unor condiții echitabile pentru instituțiile semnificative care utilizează modelele interne.
Ghidul BCE privind modelele interne cuprinde patru capitole (aspecte generale, riscul de credit, riscul de piață și riscul de credit al contrapartidei), care au făcut obiectul unei consultări publice în anul 2018.
Ghidul nu trebuie interpretat ca depășind legislația UE și legislația națională actuale aplicabile și, prin urmare, nu este menit să înlocuiască, să anuleze sau să afecteze aceste legislații.
Versiunea actualizată a Ghidului BCE privind modelele interne
Pentru a facilita aplicarea unei abordări consecvente la nivelul MUS cu privire la cererile legate de modele interne, Supravegherea bancară a BCE a publicat un set de documente și procese pe care băncile semnificative sunt invitate să le utilizeze atunci când transmit BCE cereri care au legătură cu modelele interne.
Formularele și orientările referitoare la procesul de predepunere a cererilor sunt furnizate mai jos, alături de linkurile către setul de documente care ar trebui utilizate pentru informarea BCE cu privire la orice modificări sau extinderi nesemnificative, planificate ori deja implementate, ale modelelor.
Băncile care urmăresc obținerea aprobării inițiale a modelelor sau modificări ori extinderi semnificative, care nu se datorează îndeplinirii unei obligații anterioare, trebuie:
Regulamentul privind cerințele de capital prevede că autoritatea competentă trebuie să aprobe extinderile și modificările semnificative aduse modelelor interne pentru riscul de credit, riscul operațional și riscul de piață. Comisia Europeană a adoptat standarde tehnice de reglementare (regulatory technical standards – RTS) în vederea evaluării caracterului semnificativ al extinderilor și modificărilor aduse abordării bazate pe ratinguri interne pentru riscul de credit, abordării avansate de evaluare (advanced measurement approach – AMA) pentru riscul operațional și abordării bazate pe modele interne pentru riscul de piață. Pe baza acestor standarde tehnice de reglementare, extinderile și modificările aduse modelelor interne sunt clasificate fie ca extinderi și modificări semnificative, care necesită obținerea unei aprobări prealabile din partea autorității competente, fie ca extinderi și modificări nesemnificative, pentru care este nevoie de notificare ex-ante sau ex-post.
În ceea ce privește riscul de credit al contrapartidei atât pentru metoda modelelor interne (internal model method – IMM), cât și pentru metoda avansată pentru riscul de ajustare a evaluării creditului (advanced method for credit valuation adjustment risk – A-CVA), adoptarea unor standarde tehnice de reglementare similare nu este impusă de textul actual al Regulamentului privind cerințele de capital. Prin urmare, BCE a publicat un Ghid privind evaluarea caracterului semnificativ (Guide on materiality assessment – EGMA), care oferă asistență instituțiilor semnificative în procesul de autoevaluare a caracterului semnificativ al modificărilor și extinderilor aduse metodei modelelor interne și metodei avansate pentru riscul de ajustare a evaluării creditului, în conformitate cu cadrul juridic aplicabil. Ghidul privind evaluarea caracterului semnificativ nu este menit în niciun alt fel să înlocuiască, să anuleze sau să afecteze legislația UE și legislația națională aplicabile. În plus, trebuie avut în vedere faptul că ABE poate reglementa acest domeniu prin adoptarea de ghiduri în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul ABE sau prin adoptarea de standarde tehnice de reglementare pe baza legislației viitoare a UE.
Ghidul BCE privind evaluarea caracterului semnificativ (EGMA)