Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Átfogó értékelések

Az EKB a nemzeti felügyeletekkel együttműködésben méri fel a közvetlen felügyelete alá tartozó bankok pénzügyi állapotát. Ezt hívjuk átfogó értékelésnek, amely biztosítja, hogy a bankok megfelelő tőkével rendelkezzenek, és ellen tudjanak állni a makrogazdasági és pénzügyi megrázkódtatásoknak.

Az átfogó értékelés fő céljai:

Az átláthatóság biztosítása

a bankok állapotára vonatkozó információk minőségének javítása

A hiányosságok orvoslása

problémafeltárás, szükséges korrekciós lépések megtétele

A bizalom kiépítése

az érdekeltek biztosítása a bankok alapvető szilárdságáról, megbízhatóságáról

Az átfogó értékelések menete:

  • Rendszeres értékelés esetén az EKB először felméri azoknak a bankoknak a pénzügyi állapotát, amelyeket a közelmúltban minősítettek jelentőssé, vagy amelyeket valószínűleg hamarosan átminősítenek (ami azzal jár, hogy az EKB közvetlen felügyelete alá kerülnek). Az egyik ilyen kezdeti állapotfelmérés, az eszközminőség-vizsgálat középpontjában a hitelkockázat, a piaci kockázat és az irányítási folyamatok állnak. Ezenkívül a bankokat felvesszük a közvetlenül felügyelt egyéb bankokból álló mintába, ahol az EKB bankfelügyelete rendszeresen felügyeleti stresszteszteket végez. Az újonnan jelentőssé minősített bankok eszközminőség-vizsgálatára és első stressztesztjére elkülönülten kerül sor, ezért az eredményeket is külön tesszük közzé.
  • Az EKB eseti átfogó értékelést mind eszközminőség-vizsgálattal, mind stresszteszttel végezhet. Ilyenkor a két vizsgálat referencia-időpontja megegyezik, eredményeit egyszerre publikáljuk.

Eszközminőség-vizsgálatok Eszközminőség-vizsgálat – a 2. szakaszról szóló kézikönyv Gyakori kérdések az átdolgozott eszközminőség-vizsgálati kézikönyvről Felügyeleti stressztesztek

Eredmények

Minden egyes átfogó értékelés a banki szintű adatok közzétételével zárul.

Az értékelés eredményeit a banki kockázatok, irányítás, valamint tőke- és likviditási helyzet folyamatos értékelésénél vesszük figyelembe a felügyeleti felülvizsgálati és értékelési folyamat részeként.

Amennyiben az átfogó értékelést olyan euroövezeten kívüli uniós ország kérésére zajlik, amely szorosabban együtt kíván működni az EKB-val, az adott ország nemzeti felügyelete hozza meg az eredményeken alapuló intézkedéseket.

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése