Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Felügyeleti felülvizsgálat (SREP)

A felügyeletek vizsgálják a bankokra ható kockázatokat, és ellenőrzik, hogy a bankok rendelkezésére állnak-e az ezek kezelésére alkalmas eszközök. Ez a felügyeleti felülvizsgálat és értékelés, röviden a SREP, amelynek a célja a banki kockázati profilok következetes értékelése és a szükséges felügyeleti intézkedések meghatározása.

Mi a SREP?

A SREP eredményei

A SREP 2023. évi összesített eredményei

A SREP-értékelésnek az általunk közvetlenül felügyelt bankokról szóló összesített eredményeit évente egyszer publikáljuk.

Bővebben
A 2. pillér szerinti követelmény (P2K)

Meghatározzuk, hogy az egyes felügyelt bankoknak mennyi tőkére van szükségük a fennálló kockázataik fedezéséhez.

Bővebben
A 2. pillér szerinti útmutatás (P2Ú)

Elvárjuk a bankoktól, hogy kellő tőkével rendelkezzenek a stresszhelyzetek kivédéséhez.

Bővebben

Hogyan zajlik a SREP?

A felügyeleti szakértők egységes módszertannal és összehangolt eszköztárral biztosítják a bankok konzisztens értékelését. A vizsgálatban a bankok üzleti modelljeire, belső irányítására, valamint a tőkéjüket és a likviditásukat érintő kockázatokra helyezik a hangsúlyt.

Bővebben

Üzleti modell

A felügyeleti szakértők a banki üzleti modell elemzése révén ismerik meg a bank fő tevékenységét, szakterületeit, működési környezetét és főbb sérülékeny pontjait.

Bővebben

Belső irányítás

A felügyeleti szakértők alaposan megvizsgálják a bank irányításának módját, ideértve a legfontosabb szereplőket, funkciókat, vezetői testületeket és bizottságokat.

Bővebben

Tőkét érintő kockázatok

A felügyelők négy kockázati kategóriát vizsgálnak: a hitelkockázatot, a piaci kockázatot, a banki könyv kamatlábkockázatát és a működési kockázatot.

Bővebben

Likviditást érintő kockázatok

A felügyeletek ellenőrzik, hogy a bankok képesek-e eseti készpénzigényt kielégíteni, például bizonytalan gazdasági helyzetben, amikor a betétesek oldaláról fennáll a veszélye a megszokottnál jóval több készpénz kivételének.

Bővebben

A jövő felügyeleti felülvizsgálata

Azért dolgozunk, hogy Európa legnagyobb bankjai biztonságban legyenek. A környezet azonban egyre összetettebbé válik és új kockázatok jelennek meg. E kihívásokra tekintettel lépéseket tettünk azért, hogy a SREP eredményes és kellően rugalmas maradjon.

Bővebben

Milyen információkra támaszkodunk a SREP során?

Stressztesztek

A felügyeletek a SREP eljárás során alkalmazott stressztesztekkel már idejekorán azonosítják és kezelik a banki sérülékenységet.

Bővebben
Felügyeleti prioritások

Az EKB bankfelügyelete évente kitűzi a felügyeleti prioritásokat, amelyek a következő évben a SREP folyamatot irányítják.

Bővebben
Kockázatértékelés

Az EKB bankfelügyelete évente azonosítja és értékeli a bankokat veszélyeztető kockázatokat, és ennek segítségével határozza meg a SREP súlyponti területeit.

Bővebben

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése