Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárás 2017-ben

A jelentős bankokra vonatkozó felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárás

Tőkekövetelmények

Összességében elmondható, hogy a felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárás által meghatározott elsődleges alapvető tőke (CET1) összege, amellyel az elvárás szerint a közvetlenül felügyelt bankoknak rendelkezniük kell, 2017–2018 folyamán nagyjából állandó marad, és átlagosan továbbra is a kockázattal súlyozott teljes eszközállomány 10%-ának felel meg. Az összeg mindazonáltal bankonként eltér, mivel egyes bankoknak több, másoknak kevesebb tőkére van szükségük.

  • A 2017-es SREP kiemelte a bankok folyamatos kihívásait a nyereségesség és a tőkemegfelelés tekintetében. Annak ellenére, hogy a nemteljesítő hitelek aránya csökkent az elmúlt évben, a nagyarányú nemteljesítő hitellel rendelkező euroövezeti bankok száma továbbra is jelentős. Ezenkívül a folyamatosan alacsony kamatkörnyezet nyomást helyez a kamatmarzsokra, ami kihat a bankok jövedelmezőségére.
  • A 2017-es SREP szintén megállapította, hogy számos banknál továbbra is gondok vannak a kockázatkezeléssel, különösen a kockázati infrastruktúra, az adatösszesítés és az adatszolgáltatás terén.

A SREP során a felügyelet nem csak a bankok tőkekövetelményeit határozza meg, de további intézkedéseket, többek között likviditási és minőségi intézkedéseket is előírhat a bankoknak.

SEE ALSO

Find out more about related content

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése