Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Procesul de supraveghere și evaluare din 2017

SREP pentru băncile semnificative

Cerințe de capital

În ansamblu, volumul de fonduri proprii de nivel 1 de bază (CET1) pe care băncile supravegheate direct au obligația să îl dețină, determinat conform SREP, va fi, în linii mari, stabil în perioada 2017-2018 și se menține, în medie, la o valoare de circa 10% din totalul activelor ponderate în funcție de risc. Cu toate acestea, volumul variază de la o bancă individuală la alta, unele bănci trebuind să dețină capital suplimentar, iar altele având nevoie de un volum mai redus.

  • SREP 2017 a evidențiat dificultățile continue cu care se confruntă băncile în ceea ce privește profitabilitatea și adecvarea capitalului. În pofida faptului că ratele creditelor neperformante au scăzut în ultimul an, numărul băncilor din zona euro cu rate ridicate ale creditelor neperformante rămâne semnificativ. În plus, prelungirea perioadei cu rate scăzute ale dobânzilor exercită presiune asupra marjelor de dobândă, fapt care afectează profitabilitatea băncilor.
  • Tot potrivit SREP 2017, multe bănci încă se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește gestionarea riscurilor, îndeosebi în domeniul infrastructurii și al agregării datelor privind riscurile, precum și al raportării acestora.

Pe parcursul SREP, supraveghetorul nu stabilește numai cerințele de capital pentru bănci, ci poate, de asemenea, decide să impună măsuri suplimentare băncilor, inclusiv măsuri privind lichiditatea și măsuri calitative.

SEE ALSO

Find out more about related content

Toate paginile din această secțiune

Avertizările de integritate