Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Proces nadzorniškega pregledovanja in ovrednotenja v letu 2017

Proces SREP za pomembne banke

Kapitalske zahteve

Gledano v celoti bo znesek navadnega lastniškega temeljnega kapitala (CET1), ki naj bi ga imele banke pod neposrednim nadzorom – kot izhaja iz procesa SREP – od leta 2017 do leta 2018 ostal približno nespremenjen. V povprečju tako ostaja na ravni okrog 10% skupne tveganju prilagojene aktive. Vendar se znesek razlikuje po posameznih bankah, saj morajo nekatere imeti dodaten kapital, druge pa ga morajo imeti manj.

  • SREP 2017 je izpostavil izzive na področju dobičkonosnosti in kapitalske ustreznosti, s katerimi se banke še naprej soočajo. Čeprav se je delež nedonosnih posojil v zadnjem letu zmanjšal, ostaja število bank z velikim deležem nedonosnih posojil v euroobmočju precejšnje. Poleg tega nadaljevanje obdobja nizkih obrestnih mer ustvarja pritiske na obrestne marže, kar vpliva na dobičkonosnost bank.
  • V procesu SREP 2017 je bilo obenem ugotovljeno, da se veliko bank še vedno sooča z izzivi pri upravljanju tveganj, še posebno kar zadeva infrastrukturo za spremljanje tveganj, agregiranje podatkov in poročanje.

Med procesom SREP nadzornik ne določi samo kapitalskih zahtev za banke, ampak se lahko odloči, da bo banki naložil dodatne ukrepe, med katerimi so likvidnostni in kvalitativni ukrepi.

SEE ALSO

Find out more about related content

Vse strani v tem razdelku

Žvižgaštvo