Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mitől jelentős egy bank?

Az annak eldöntésére szolgáló kritériumokat, hogy a bankok jelentősnek minősülnek-e – és így az EKB közvetlen felügyelete alá tartoznak-e – az SSM-rendelet és az SSM‑keretrendelet határozza meg. A bankoknak ahhoz, hogy a jelentős hitelintézetek közzé sorolják őket, a szóban forgó feltételek közül legalább egynek meg kell felelniük.

Az EKB bármikor úgy dönthet, hogy a magas színvonalú felügyelet következetes alkalmazása érdekében valamely bankot jelentősnek minősít.

A jelentőséget meghatározó kritériumok
Méret teljes eszközállománya több, mint 30 milliárd €
Gazdasági jelentőség az adott ország vagy az egész uniós gazdaság szempontjából
Határon átnyúló tevékenység teljes eszközállománya meghaladja az 5 milliárd eurót, és 20%-nál magasabb a mechanizmusban részt vevő legalább egy másik tagállamban található, határon átnyúló eszközeinek/forrásainak a teljes eszköz-/forrásállományához viszonyított aránya
Közvetlen állami pénzügyi támogatás finanszírozást kért, illetve kapott az Európai Stabilitási Mechanizmus vagy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz keretében
Valamely felügyelt bank akkor is jelentősnek minősülhet, ha egy adott országban székhellyel rendelkező három legjelentősebb bank egyike.

A jelentőség szerinti besorolás változása

Az EKB rendszeresen felülvizsgálja a mechanizmusban részt vevő országokban működési engedéllyel rendelkező összes bankot. A bankok minősítése a rendes üzleti tevékenység miatt vagy egyszeri események, például egyesülés vagy felvásárlás révén is módosulhat. Ilyen esetekben az EKB és az érintett nemzeti felügyeletek összehangolják a felügyeleti feladatok átadását.

A felügyeleti besorolás megváltozása az EKB-nak fizetendő éves felügyeleti díj változásával járhat.

Felügyeleti státusz, felügyeleti díjak

Kevésbé jelentősről jelentősre történő változás

Amennyiben egy kevésbé jelentős bank első ízben felel meg bármelyik kritériumnak, jelentős besorolást kap. A nemzeti felügyelet a közvetlen felügyeleti feladatokat ekkor az EKB-ra ruházza át.

Jelentősről kevésbé jelentősre történő változás

Amennyiben egy jelentős bank három egymást követő évben nem felel meg a feltételeknek, átminősíthetik kevésbé jelentőssé. Ekkor újra az illetékes nemzeti hatóság közvetlen felügyelete alá kerül.

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése