Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Годишен доклад

Всяка година ЕЦБ публикува годишен доклад относно изпълнението на възложените ѝ надзорни задачи. Докладът обикновено се публикува през март следващата година и се представя на Европейския парламент от председателя на Надзорния съвет на ЕЦБ на публично изслушване.

2020 г.

НАЙ-ВАЖНИТЕ ЧИСЛА

15,2%

съотношение на БСК1

Съотношението на базовия собствен капитал от първи ред на банките се е повишило леко спрямо 2019 г. и е достигнало 15,2% през третото тримесечие на 2020 г. Това отчасти се дължи на извънредните надзорни, регулаторни и фискални мерки за подпомагане, предприети в отговор на кризата.

Повече информация
2,1%

възвръщаемост на капитала

Възвръщаемостта на капитала на банките е спаднала до 2,1% от 5,2% в края на 2019 г. Същественият спад в рентабилността е пряка последица от пандемията от коронавирус.

Повече информация
2643

надзорни решения

Надзорният съвет на ЕЦБ е приел 2643 решения, повечето от които по оценки за надеждност и пригодност (1165), но и такива, свързани с кризата с коронавируса (257) и вътрешните модели (245).

Повече информация

Представяне пред Европейския парламент

Прочетете встъпителното изявление на председателя на Надзорния съвет Андреа Енрия пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент при представянето на годишния доклад.

Прочетете встъпителното изявление

Пълен текст на доклада

Преглед на дейността ни в областта на банковия надзор през последната година.

Прочетете целия доклад

Отчетни задължения

ЕЦБ представя годишния доклад за надзорната дейност пред Европейския парламент, Съвета на ЕС, Еврогрупата, Европейската комисия и националните парламенти на държавите от еврозоната.

Повече информация
ВИЖТЕ СЪЩО

Още свързана с темата информация

ИЗЛЪЧВАНИЯ В ИНТЕРНЕТ

Председателят на Надзорния съвет редовно се явява пред Европейския парламент.

Изслушвания пред Европейския парламент

Всички страници в този раздел