Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Letno poročilo

ECB vsako leto objavi letno poročilo o tem, kako je izvajala svoje naloge na področju bančnega nadzora. Poročilo se običajno objavi v marcu naslednjega leta, predsednik Nadzornega odbora ECB pa ga na javni predstavitvi predstavi Evropskemu parlamentu.

2021

V ŠTEVILKAH

15,6%

količnik CET1

Količnik navadnega lastniškega temeljnega kapitala bank je v zadnjem četrtletju 2020 dosegel 15,6% in se v letu 2021 stabiliziral na tej ravni. Odpornost bank med krizo je deloma mogoče pripisati ukrepom javne pomoči ter pravočasnim nadzornim in regulativnim ukrepom, sprejetim v odziv na krizo.

Več
7,2%

donosnost lastniškega kapitala

Donosnost lastniškega kapitala bank se je zvišala na 7,2%, kar je najvišja raven v več letih, ki pa je bila vseeno nižja od povprečnih stroškov lastniškega kapitala. Na zvišanje je vplivalo predvsem ciklično znižanje oslabitev.

Več
2.362

nadzorniških odločitev

Nadzorni odbor ECB je sprejel 2.362 odločitev. Večina nadzorniških odločitev je zadevala postopke v zvezi z ocenjevanjem sposobnosti in primernosti (49,2%), notranjimi modeli (11,2%), kapitalom (9,5%), nacionalnimi pooblastili (9,5%) in kvalificiranimi deleži (3,8%).

Več

Predstavitev v Evropskem parlamentu

Preberite uvodno izjavo predsednika Nadzornega odbora Andree Enrie na predstavitvi letnega poročila Odboru za ekonomske in monetarne zadeve v Evropskemu parlamentu.

Uvodna izjava

Celotno poročilo

Oglejte si, kaj smo v zadnjem letu delali na področju bančnega nadzora.

Celotno poročilo

Obveznosti poročanja

ECB mora letno poročilo o izvajanju nadzornih dejavnosti predložiti Evropskemu parlamentu, Svetu Evropske unije, Euroskupini, Evropski komisiji in nacionalnim parlamentom sodelujočih držav članic.

Več
GLEJTE TUDI

Več o tej temi

SPLETNI PRENOSI

Predsednik Nadzornega odbora redno nastopa pred Evropskim parlamentom.

Predstavitve v Evropskem parlamentu

Vse strani v tem razdelku

Whistleblowing