Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Letno poročilo

ECB vsako leto objavi letno poročilo o tem, kako je izvajala svoje naloge na področju bančnega nadzora. Poročilo se običajno objavi v marcu naslednjega leta, predsednik Nadzornega odbora ECB pa ga na javni predstavitvi predstavi Evropskemu parlamentu.

2022

V ŠTEVILKAH

14,7%

količnik CET1

Bančni sektor euroobmočja je ostal odporen, saj je skupni količnik navadnega lastniškega temeljnega kapitala (CET1) ob koncu tretjega četrtletja 2022 znašal 14,7%, kar je le malo manj kot ob koncu leta 2019. Bančni sektor je v letu 2022 poročal o rekordnih ravneh dobičkonosnosti, zato je na zmanjšanje skupnega količnika CET1 vplivala predvsem rast sredstev.

Več
7,6%

RoE

Donosnost lastniškega kapitala bank (RoE) se je zvišala na 7,6%. To je najvišja raven v več letih, a še vedno manj od povprečnih stroškov lastniškega kapitala. K zvišanju je največ prispevala močna rast prihodkov zaradi dvigov obrestnih mer, ki so jo podpirali tudi nizki stroški tveganja.

Več
2.582

nadzorniških odločitev

Nadzorni odbor ECB je leta 2022 sprejel 2.582 nadzorniških odločitev. Od tega se je večina nanašala na ocene sposobnosti in primernosti (44.9%), nacionalna pooblastila (9,7%), proces nadzorniškega pregledovanja in ovrednotenja (8,7%), notranje modele (8,5%), kapital (7,7%) in izredno poročanje (4,7%).

Več

Predstavitev v Evropskem parlamentu

Preberite uvodno izjavo predsednika Nadzornega odbora Andree Enrie na predstavitvi letnega poročila Odboru za ekonomske in monetarne zadeve v Evropskemu parlamentu.

Uvodna izjava

Celotno poročilo

Oglejte si, kaj smo v zadnjem letu delali na področju bančnega nadzora.

Celotno poročilo

Obveznosti poročanja

ECB mora letno poročilo o izvajanju nadzornih dejavnosti predložiti Evropskemu parlamentu, Svetu Evropske unije, Euroskupini, Evropski komisiji in nacionalnim parlamentom sodelujočih držav članic.

Več
GLEJTE TUDI

Več o tej temi

SPLETNI PRENOSI

Predsednik Nadzornega odbora redno nastopa pred Evropskim parlamentom.

Predstavitve v Evropskem parlamentu

Vse strani v tem razdelku

Žvižgaštvo