Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Letno poročilo

ECB v letnem poročilu predstavi, kako je opravljala svoje naloge na področju bančnega nadzora. Poročilo se navadno objavi v marcu naslednjega leta, predsednik ali predsednica Nadzornega odbora ECB pa ga na javni seji predstavi Evropskemu parlamentu.

2023

V ŠTEVILKAH

15,6%

Količnik CET1

Banke so na splošno dobro kapitalizirane z močnim kapitalskim in likvidnostnim položajem. Njihov skupni količnik navadnega lastniškega temeljnega kapitala (CET1) se je vrnil na rekordno visoko raven iz leta 2021 in je v tretjem četrtletju 2023 znašal 15,6%.

Več
10,0%

RoE

V tretjem četrtletju 2023 je skupna donosnost lastniškega kapitala (RoE), preračunana na letno raven, znašala 10%, v primerjavi s 7,6% leto prej. Glavni motor dobičkonosnosti v letu 2022 in prvih devetih mesecih leta 2023 so bile neto obrestne marže.

Več
2.403

nadzorniške odločitve

Nadzorni odbor ECB je leta 2023 sprejel 2.403 nadzorniške odločitve. Večina se je nanašala na ocenjevanje sposobnosti in primernosti (48,4%), regulativni kapital (9,6%), nacionalna pooblastila (7,9%), notranje modele (7,7%), proces SREP (4,7%) in izredno poročanje (4,7%).

Več

Predstavitev v Evropskem parlamentu

Preberite uvodno izjavo predsednice Nadzornega odbora Claudie Buch na predstavitvi letnega poročila Odboru za ekonomske in monetarne zadeve v Evropskemu parlamentu.

Uvodna izjava

Celotno poročilo

Oglejte si, kaj smo v minulem letu delali na področju bančnega nadzora.

Celotno poročilo

Obveznosti poročanja

ECB mora letno poročilo o izvajanju nadzornih dejavnosti predložiti Evropskemu parlamentu, Svetu Evropske unije, Euroskupini, Evropski komisiji in nacionalnim parlamentom sodelujočih držav članic.

Več
GLEJTE TUDI

Več o tej temi

SPLETNI PRENOSI

Predsednik oz. predsednica Nadzornega odbora redno nastopa pred Evropskim parlamentom.

Predstavitve v Evropskem parlamentu

Vse strani v tem razdelku

Žvižgaštvo