Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves jelentés

Az EKB minden évben jelentésben számol be az adott év felügyeleti feladatainak ellátásáról. A jelentést rendszerint a következő év márciusában publikáljuk, majd az EKB Felügyeleti Testületének elnöke nyilvános meghallgatáson az Európai Parlament elé terjeszti.

2022

A FŐBB SZÁMOK TÜKRÉBEN

14,7%

CET1 mutató

Reziliens maradt az euroövezeti banki ágazat. A bankok összesített elsődleges alapvető tőkemutatója (CET1) 2022 harmadik negyedévének végén 14,7%-on állt, csak kismértékben maradva el a 2019 végén mért szinttől. Mivel a bankszektor 2022 folyamán rekordmagas jövedelmezőségről számolt be, az összesített CET1 mutató csökkenésének hátterében elsősorban az eszközállomány növekedése állt.

Bővebben
7,6%

RoE-mutató

A bankok sajáttőke-arányos nyeresége (RoE) 7,6%-ra emelkedett, amely több évet tekintve a legmagasabb arány, de még mindig alacsonyabb az átlagos tőkeköltségüknél. A növekedést elsősorban az emelkedő kamatlábakhoz kapcsolódó erős bevétel okozta, és az alacsony kockázati költség is támogatta.

Bővebben
2582

felügyeleti határozat

2022-ben az EKB Felügyeleti Testülete 2582 felügyeleti határozatot hozott. A határozatok zöme szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatra (44,9%), nemzeti hatáskörökre (9,7%), a felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárásra (8,7%), belső modellekre (8,5%), szavatolótőkére (7,7%) és eseti adatszolgáltatásra (4,7%) vonatkozott.

Bővebben

Beszámoló az Európai Parlamentnek

Itt olvashatjuk Andrea Enria felügyeleti testületi elnök bevezetőjét, amelyet az éves jelentés ismertetésekor mondott az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának.

Itt olvasható a bevezető

Teljes jelentés

A jelentésben visszatekintünk a bankfelügyelet elmúlt évben végzett munkájára.

Itt olvasható a teljes jelentés

Adatszolgáltatási kötelezettségek

Az EKB a felügyeleti tevékenységéről szóló éves jelentést beterjeszti az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa, az eurocsoport, az Európai Bizottság és az euroövezeti országok nemzeti parlamentjei elé.

Bővebben
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

WEBES KÖZVETÍTÉSEK

A Felügyeleti Testület elnöke rendszeresen megjelenik az Európai Parlament előtt.

Meghallgatások az Európai Parlamentben

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése