Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves jelentés

Az EKB minden évben jelentésben számol be az adott év felügyeleti feladatainak ellátásáról. A jelentést rendszerint a következő év márciusában publikáljuk, majd az EKB Felügyeleti Testületének elnöke nyilvános meghallgatáson az Európai Parlament elé terjeszti.

2021

A FŐBB SZÁMOK TÜKRÉBEN

15,6%

CET1 mutató

A bankok elsődleges alapvető tőkemutatója (CET1) 2020 negyedik negyedévében elérte a 15,6%-ot, majd 2021-ben ezen a szinten állapodott meg. A bankok válsággal szembeni rezilienciája részben az állami támogató intézkedéseknek és az időben meghozott felügyeleti és szabályozói válaszlépéseknek tulajdonítható.

Bővebben
7,2%

RoE-mutató

A bankok sajáttőke-arányos nyeresége 7,2%-ra emelkedett, amely több évet tekintve a legmagasabb arány, de még mindig alacsonyabb a bankok átlagos tőkeköltségénél. Az emelkedés elsősorban az értékvesztési állományváltozások ciklikus csökkenésére vezethető vissza.

Bővebben
2362

felügyeleti határozat

Az EKB Felügyeleti Testülete 2362 határozatot hozott. A felügyeleti határozatok zöme szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatokra (49,2%), belső modellekre (11,2%), szavatolótőkére (9,5%), nemzeti hatáskörökre (9,5%) és befolyásoló részesedésekre (3,8%) vonatkozott.

Bővebben

Beszámoló az Európai Parlamentnek

Itt olvashatjuk Andrea Enria felügyeleti testületi elnök bevezetőjét, amelyet az éves jelentés ismertetésekor mondott az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának.

Itt olvasható a bevezető

Teljes jelentés

A jelentésben visszatekintünk a bankfelügyelet elmúlt évben végzett munkájára.

Itt olvasható a teljes jelentés

Adatszolgáltatási kötelezettségek

Az EKB a felügyeleti tevékenységéről szóló éves jelentést beterjeszti az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa, az Eurocsoport, az Európai Bizottság és az euroövezeti országok nemzeti parlamentjei elé.

Bővebben
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

WEBES KÖZVETÍTÉSEK

A Felügyeleti Testület elnöke rendszeresen megjelenik az Európai Parlament előtt.

Meghallgatások az Európai Parlamentben

Ebben a szekcióban található oldalak

Whistleblowing