Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves jelentés

Az EKB éves jelentésben számol be a felügyeleti feladatainak ellátásáról. A jelentést rendszerint a következő év márciusában publikáljuk, majd az EKB Felügyeleti Testületének elnöke nyilvános meghallgatáson az Európai Parlament elé terjeszti.

2023

A FŐBB SZÁMOK TÜKRÉBEN

15,6%

CET1-mutató

A bankok összességében jól tőkésítettek, erős tőke- és likviditási pozícióval rendelkeznek. A bankok összesített elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) visszatért a 2021-es történelmi csúcsra, és 2023 harmadik negyedévében 15,6%-on állt.

Bővebben a bankok alkalmazkodóképességéről
10,0%

RoE-mutató

2023 harmadik negyedévében a bankok összesített, az év addig eltelt időszakára vonatkozó, évesített sajáttőke-arányos nyeresége az egy évvel korábbi 7,6%-ról 10%-ra emelkedett. 2022-ben és 2023 első kilenc hónapjában főként a nettó kamatmarzsok mozgatták a jövedelmezőséget.

Bővebben a bankok teljesítményéről
2403

Felügyeleti határozatok

2023-ban a Felügyeleti Testület 2403 felügyeleti határozatot hozott. A legtöbb a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatra (48,4%), a szavatolótőkére (9,6%), a nemzeti hatáskörökre (7,9%), a belső modellekre (7,7%), a felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárásra (4,7%) és az eseti adatszolgáltatásra (4,7%) vonatkozott.

Bővebben a döntéshozatalról

Beszámoló az Európai Parlamentnek

Itt olvashatjuk Claudia Buch felügyeleti testületi elnök bevezetőjét, amelyet az éves jelentés ismertetésekor mondott az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt.

Itt olvasható a bevezető

Teljes jelentés

A jelentésben visszatekintünk az EKB bankfelügyeletének elmúlt évben végzett munkájára.

Itt olvasható a teljes jelentés

Adatszolgáltatási kötelezettségek

Az EKB a felügyeleti tevékenységéről szóló éves jelentést beterjeszti az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa, az Eurocsoport, az Európai Bizottság és az euroövezeti országok nemzeti parlamentjei elé.

Bővebben
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

WEBES KÖZVETÍTÉSEK

A Felügyeleti Testület elnöke rendszeresen megjelenik az Európai Parlament előtt.

Meghallgatások az Európai Parlamentben

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése