Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Raportul anual

BCE publică un raport anual privind modul în care și-a îndeplinit atribuțiile de supraveghere. Raportul apare, de regulă, în luna martie a exercițiului financiar următor și este prezentat în fața Parlamentului European de către președintele Consiliului de supraveghere al BCE în cadrul unei audieri publice.

2023

CIFRE PRINCIPALE

15,6%

Rata fondurilor proprii de nivel 1 de bază

Băncile sunt, în ansamblu, bine capitalizate, demonstrând poziții solide de capital și de lichiditate. Rata agregată a fondurilor proprii de nivel 1 de bază (Common Equity Tier 1 – CET1) aferentă băncilor a revenit la nivelurile maxime istorice consemnate în 2021, situându-se la 15,6% în trimestrul III 2023.

Mai mult despre reziliența băncilor
10,0%

Rentabilitatea financiară

În trimestrul III 2023, rentabilitatea financiară agregată anualizată a băncilor s-a situat la 10%, în creștere față de nivelul de 7,6% consemnat cu un an în urmă. Marjele nete de dobândă au reprezentat principalul vector al profitabilității în 2022 și în primele nouă luni ale anului 2023.

Mai mult despre performanța băncilor
2 403

Decizii în materie de supraveghere

În anul 2023, Consiliul de supraveghere a adoptat 2 403 decizii în materie de supraveghere. Majoritatea acestor decizii s-au referit la evaluările competenței și onorabilității (48,4%), fondurile proprii (9,6%), prerogativele naționale (7,9%), modelele interne (7,7%), procesul de supraveghere și evaluare (4,7%) și raportările ad-hoc (4,7%).

Mai mult despre procesul decizional

Prezentarea în fața Parlamentului European

Consultă declarația introductivă susținută de președinta Consiliului de supraveghere, Claudia Buch, în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European cu ocazia prezentării Raportului anual.

Consultă declarația introductivă

Raportul integral

Analizează retrospectiv activitatea desfășurată în ultimul an de BCE în domeniul supravegherii bancare.

Consultă raportul integral

Obligații de raportare

BCE prezintă Parlamentului European, Consiliului UE, Eurogrupului, Comisiei Europene și parlamentelor naționale ale țărilor din zona euro raportul anual privind activitățile de supraveghere.

Mai mult
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

TRANSMISIUNI ONLINE

Președinta Consiliului de supraveghere se prezintă periodic în fața Parlamentului European.

Audieri la Parlamentul European

Toate paginile din această secțiune

Avertizările de integritate