Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Raportul anual

În fiecare an, BCE publică un raport anual privind modul în care și-a îndeplinit atribuțiile de supraveghere. Raportul este, de regulă, publicat în luna martie a exercițiului financiar următor și este prezentat în fața Parlamentului European de către președintele Consiliului de supraveghere al BCE în cadrul unei audieri publice.

2021

CIFRE PRINCIPALE

15,6%

Rata fondurilor proprii de nivel 1 de bază

Rata fondurilor proprii de nivel 1 de bază a băncilor a ajuns la 15,6% în trimestrul IV 2020 și s-a stabilizat la acest nivel în anul 2021. Reziliența băncilor în perioada crizei poate fi pusă, parțial, pe seama măsurilor de sprijin public și a măsurilor oportune de supraveghere și de reglementare adoptate ca răspuns la criză.

Mai mult
7,2%

Rentabilitatea financiară

Rentabilitatea financiară a băncilor a crescut la 7,2%, cel mai înalt nivel din ultimii ani, care se situează însă în continuare sub costul mediu al capitalului propriu al băncilor. Această majorare s-a datorat, în principal, reducerii ciclice a fluxurilor de depreciere.

Mai mult
2 362

Decizii de supraveghere

Consiliul de supraveghere al BCE a adoptat 2 362 de decizii. Majoritatea acestora s-au referit la proceduri privind evaluările competenței și onorabilității (49,2%), modele interne (11,2%), fonduri proprii (9,5%), prerogative naționale (9,5%) și participații calificate (3,8%).

Mai mult

Prezentarea în fața Parlamentului European

Consultă declarația introductivă susținută de președintele Consiliului de supraveghere, Andrea Enria, în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European cu ocazia prezentării Raportului anual.

Consultă declarația introductivă

Raportul integral

Analizează retrospectiv activitatea pe care am desfășurat-o în domeniul supravegherii bancare în ultimul an.

Consultă raportul integral

Obligații de raportare

BCE prezintă Parlamentului European, Consiliului UE, Eurogrupului, Comisiei Europene și parlamentelor naționale ale țărilor din zona euro raportul anual privind activitățile de supraveghere.

Mai mult
INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

TRANSMISIUNI ONLINE

Președintele Consiliului de supraveghere se prezintă periodic în fața Parlamentului European.

Audieri la Parlamentul European

Toate paginile din această secțiune

Whistleblowing