Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Ετήσια Έκθεση

Η ΕΚΤ δημοσιεύει κάθε χρόνο ετήσια έκθεση στην οποία παρουσιάζει το πώς άσκησε τα εποπτικά της καθήκοντα. Η έκθεση δημοσιεύεται συνήθως τον Μάρτιο του επόμενου έτους και παρουσιάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης.

ΤΟ 2020

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

15,2%

Δείκτης CET1

Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET1) των τραπεζών αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε σε 15,2% το γ΄ τρίμηνο του 2020. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στα έκτακτα εποπτικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Περισσότερα
2,1%

RoE

Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (return on equity – RoE) των τραπεζών υποχώρησε σε 2,1%, από 5,2% στο τέλος του 2019. Η σημαντική μείωση της κερδοφορίας ήταν άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Περισσότερα
2.643

εποπτικές αποφάσεις

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέδωσε 2.643 αποφάσεις. Οι περισσότερες αφορούσαν τις αξιολογήσεις της καταλληλότητας (1.165), αλλά και την κρίση του κορωνοϊού (257) και τα εσωτερικά υποδείγματα (245).

Περισσότερα

Παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε την εισαγωγική δήλωση του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου, Andrea Enria, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης.

Διαβάστε την εισαγωγική δήλωση

Πλήρης έκθεση

Διαβάστε την ανασκόπηση των δραστηριοτήτων μας στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας για το περασμένο έτος.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης

Υποχρέωση υποβολής εκθέσεων

Η ΕΚΤ υποβάλλει την Ετήσια Έκθεση για την εποπτική δραστηριότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ, την Ευρωομάδα (Eurogroup), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε περισσότερα για σχετικά θέματα

ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου παρίσταται τακτικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα