Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Godišnje izvješće

Europska središnja banka svake godine objavljuje godišnje izvješće o provedbi nadzornih aktivnosti. Izvješće se u pravilu objavljuje u ožujku sljedeće godine a predsjednik Nadzornog odbora ESB‑a predstavlja ga Europskom parlamentu u sklopu javnog saslušanja.

2022.

KLJUČNI PODATCI

14,7 %

Stopa redovnog osnovnog kapitala

Bankarski sektor europodručja i dalje je bio otporan: na kraju trećeg tromjesečja 2022. ukupna stopa redovnog osnovnog kapitala iznosila je 14,7 %, što je tek neznatno niže od razine zabilježene na kraju 2019. Budući da je bankarski sektor zabilježio rekordne razine profitabilnosti tijekom 2022., glavni uzrok smanjenja ukupne stope redovnoga osnovnoga kapitala bio je porast imovine.

Više
7,6 %

Povrat na kapital

Povrat na kapital banaka porastao je na 7,6 %, što je najviša razina zabilježena u posljednjih nekoliko godina, ali je ipak niža od razine prosječnog troška kapitala banaka. To je povećanje uglavnom bilo potaknuto snažnim zaradama koje su povezane s rastom kamatnih stopa, ali pridonio mu je i mali trošak rizika.

Više
2582

Nadzorne odluke

Nadzorni odbor ESB‑a donio je 2582 nadzorne odluke u 2022. Većina se odnosila na postupke procjene sposobnosti i primjerenosti (44,9 %), nacionalne ovlasti (9,7 %), postupak nadzorne provjere i ocjene (8,7 %), interne modele (8,5 %), regulatorni kapital (7,7 %) i ad hoc izvješćivanje (4,7 %).

Više

Predstavljanje Europskom parlamentu

Pročitajte uvodnu izjavu predsjednika Nadzornog odbora Andree Enrije prigodom predstavljanja godišnjeg izvješća Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta.

Uvodna izjava

Cijelo izvješće

Pročitajte što smo ostvarili na području nadzora banaka u protekloj godini.

Cijelo izvješće

Obveze izvješćivanja

ESB podnosi godišnje izvješće o nadzornim aktivnostima Europskom parlamentu, Vijeću Europske unije, Euroskupini i Europskoj komisiji te nacionalnim parlamentima država članica europodručja.

Više
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

MREŽNI PRIJENOSI

Redovito se održavaju saslušanja predsjednika Nadzornog odbora u Europskom parlamentu.

Saslušanja u Europskom parlamentu

Sve stranice u ovom odjeljku

Prijava povreda, tzv. zviždanje