Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Godišnje izvješće

Svake godine ESB objavljuje godišnje izvješće o provedbi svojih nadzornih zadaća. Izvješće se u pravilu objavljuje u ožujku sljedeće godine a predsjednik Nadzornog odbora ESB‑a predstavlja ga Europskom parlamentu u sklopu javnog saslušanja.

2021.

KLJUČNI PODATCI

15,6 %

Stopa redovnog osnovnog kapitala

Stopa redovnog osnovnog kapitala banaka dosegnula je 15,6 % u četvrtom tromjesečju 2020. i ustalila se na toj razini tijekom 2021. godine. Otpornost banaka tijekom krize djelomično se može objasniti mjerama javne potpore te pravodobnim nadzornim i regulatornim odgovorom na krizu.

Više
7,2 %

Povrat na kapital

Povrat na kapital banaka porastao je na 7,2 %, što je najviša razina u posljednjih nekoliko godina, ali je ipak niža od razine prosječnog troška kapitala banaka. Povećanje povrata na kapital u prvom je redu potaknuto cikličnim smanjenjem razina umanjenja.

Više
2362

Nadzorne odluke

Nadzorni odbor ESB‑a donio je 2362 nadzorne odluke. Većina se odnosila na postupke procjene sposobnosti i primjerenosti (49,2 %), interne modele (11,2 %), regulatorni kapital (9,5 %), nacionalne ovlasti (9,5 %) i postupke u vezi s kvalificiranim udjelima (3,8 %).

Više

Predstavljanje Europskom parlamentu

Pročitajte uvodnu izjavu predsjednika Nadzornog odbora Andree Enrije prigodom predstavljanja godišnjeg izvješća Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta.

Uvodna izjava

Cijelo izvješće

Pročitajte što smo ostvarili na području nadzora banaka u protekloj godini.

Cijelo izvješće

Obveze izvješćivanja

ESB podnosi godišnje izvješće o nadzornim aktivnostima Europskom parlamentu, Vijeću EU‑a, Euroskupini i Europskoj komisiji te nacionalnim parlamentima država članica europodručja.

Više
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

MREŽNI PRIJENOSI

Redovito se održavaju saslušanja predsjednika Nadzornog odbora u Europskom parlamentu.

Saslušanja u Europskom parlamentu

Sve stranice u ovom odjeljku

Whistleblowing