Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Godišnje izvješće

ESB objavljuje godišnje izvješće o provedbi svojih nadzornih zadaća. Izvješće se u pravilu objavljuje u ožujku sljedeće godine a predsjednik Nadzornog odbora ESB‑a predstavlja ga Europskom parlamentu u sklopu javnog saslušanja.

2023.

KLJUČNI PODATCI

15,6%

Stopa redovnog osnovnog kapitala

Banke su, općenito govoreći, dobro kapitalizirane i imaju dobre kapitalne i likvidnosne pozicije. Ukupna stopa redovnog osnovnog kapitala banaka u trećem je tromjesečju 2023. iznosila 15,6 %, što znači da je ponovno dosegnula rekordno visoke razine zabilježene u 2021.

Više o otpornosti banaka
10,0%

Povrat na kapital

U trećem tromjesečju 2023. ukupni povrat na kapital banaka na godišnjoj razini do izvještajnog datuma iznosio je 10 %, povećavši se sa 7,6 %, koliko je iznosio godinu dana prije. Neto kamatne marže bile su glavni pokretač profitabilnosti u 2022. i u prvih devet mjeseci 2023.

Više o rezultatima banaka
2403

Nadzorne odluke

Nadzorni odbor ESB‑a donio je 2403 nadzorne odluke u 2023. Većina se odnosila na postupke procjene sposobnosti i primjerenosti (48,4 %), regulatorni kapital (9,6 %), nacionalne ovlasti (7,9 %), interne modele (7,7 %), postupak nadzorne provjere i ocjene (4,7 %) i ad hoc izvješćivanje (4,7 %).

Više o odlučivanju

Predstavljanje Europskom parlamentu

Pročitajte uvodnu izjavu predsjednice Nadzornog odbora Claudije Buch prigodom predstavljanja godišnjeg izvješća Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta.

Uvodna izjava

Cijelo izvješće

Pročitajte što smo ostvarili na području nadzora banaka ESB‑a u protekloj godini.

Cijelo izvješće

Obveze izvješćivanja

ESB podnosi godišnje izvješće o nadzornim aktivnostima Europskom parlamentu, Vijeću Europske unije, Euroskupini i Europskoj komisiji te nacionalnim parlamentima država članica europodručja.

Više
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

MREŽNI PRIJENOSI

Saslušanja predsjednika Nadzornog odbora u Europskom parlamentu održavaju se redovito.

Saslušanja u Europskom parlamentu

Sve stranice u ovom odjeljku

Prijava povreda, tzv. zviždanje