Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Godišnje izvješće

Svake godine ESB objavljuje godišnje izvješće o provedbi svojih nadzornih zadaća. Izvješće se u pravilu objavljuje u ožujku sljedeće godine a predsjednik Nadzornog odbora ESB‑a predstavlja ga Europskom parlamentu u sklopu javnog saslušanja.

2020.

KLJUČNI PODATCI

15,2 %

Stopa redovnog osnovnog kapitala

Stopa redovnog osnovnog kapitala banaka neznatno je porasla u odnosu na 2019. i iznosila je 15,2 % u trećem tromjesečju 2020. Tomu su, među ostalim, pridonijele izvanredne nadzorne, regulatorne i fiskalne mjere potpore koje su poduzete kao odgovor na krizu.

Više
2,1 %

Povrat na kapital

Povrat na kapital banaka pao je na 2,1 % u odnosu na 5,2 %, koliko je iznosio na kraju 2019. Znatni pad profitabilnosti izravna je posljedica pandemije bolesti COVID‑19.

Više
2643

Nadzorne odluke

Nadzorni odbor ESB‑a donio je 2643 odluke. Mnoge su bile povezane s krizom prouzročenom koronavirusom (257) i internim modelima (245) a većina ih se odnosila na procjenu primjerenosti i sposobnosti (1165).

Više

Predstavljanje Europskom parlamentu

Pročitajte uvodnu izjavu predsjednika Nadzornog odbora Andree Enrije u sklopu predstavljanja godišnjeg izvješća Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta.

Uvodna izjava

Cijelo izvješće

Pročitajte što smo ostvarili na području nadzora banaka u protekloj godini.

Cijelo izvješće

Obveze izvješćivanja

ESB podnosi godišnje izvješće o nadzornim aktivnostima Europskom parlamentu, Vijeću EU‑a, Euroskupini i Europskoj komisiji te nacionalnim parlamentima država članica europodručja.

Više
MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

MREŽNI PRIJENOSI

Redovito se održavaju saslušanja predsjednika Nadzornog odbora u Europskom parlamentu.

Saslušanja u Europskom parlamentu

Sve stranice u ovom odjeljku