Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Jaarverslag

De ECB publiceert elk jaar een jaarverslag over de uitvoering van haar toezichtstaken. Dat verschijnt meestal in maart van het daaropvolgende jaar en wordt tijdens een openbare hoorzitting door de voorzitter van de Raad van Toezicht aangeboden aan het Europees Parlement.

2020

IN KERNCIJFERS

15,2%

CET1-ratio

Het tier 1-kernkapitaal (Common Equity Tier 1 – CET1) van de banken is licht gestegen ten opzichte van 2019 en bedroeg in het derde kwartaal van 2020 15,2%. Dat kwam onder andere door de bijzondere steunmaatregelen vanuit de toezichthouders, de regelgeving en overheden ter bestrijding van de crisis.

Meer
2,1%

rendement op eigen vermogen

Het rendement op eigen vermogen van de banken daalde van 5,2% eind 2019 naar 2,1%. Deze substantiële daling van de winstgevendheid was een direct gevolg van de coronapandemie.

Meer
2.643

toezichtbesluiten

De Raad van Toezicht van de ECB heeft 2.643 besluiten genomen. Dat waren vooral beoordelingen van betrouwbaarheid en deskundigheid (1.165), maar ook besluiten met betrekking tot de coronacrisis (257) en interne modellen (245).

Meer

Presentatie aan het Europees Parlement

Lees de inleidende verklaring die de voorzitter van de Raad van Toezicht, Andrea Enria, aflegde bij de presentatie van het jaarverslag aan de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement.

De inleidende verklaring

Volledig jaarverslag

Bekijk wat we het afgelopen jaar hebben gedaan op het gebied van het bankentoezicht.

Het volledige jaarverslag

Rapportageverplichting

De ECB legt het jaarverslag over de uitvoering van haar toezichtstaken voor aan het Europees Parlement, de EU-Raad, de Eurogroep, de Europese Commissie en de nationale parlementen van de landen van het eurogebied.

Meer informatie
ZIE OOK

Meer informatie over verwante onderwerpen

WEBCASTS

De voorzitter van de Raad van Toezicht verschijnt regelmatig voor het Europees Parlement.

Hoorzittingen in het Europees Parlement

Alle pagina's in dit deel