Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Jaarverslag

Elk jaar publiceert de ECB een jaarverslag over de uitvoering van haar toezichtstaken. Dat verschijnt meestal in maart van het daaropvolgende jaar en wordt tijdens een openbare hoorzitting door de voorzitter van de Raad van Toezicht aangeboden aan het Europees Parlement.

2022

IN KERNCIJFERS

14,7%

CET1-ratio

De banksector van het eurogebied bleef veerkrachtig. De geaggregeerde tier 1-kernkapitaalratio (CET1) bedroeg 14,7% aan het einde van het derde kwartaal van 2022, slechts iets onder het niveau van eind 2019. Het bankwezen boekte in 2022 recordwinsten en de daling van de totale CET1-ratio was dan ook vooral te danken aan de groei van de activa.

Meer
7,6%

Rendement op eigen vermogen

Het rendement op het eigen vermogen van de banken steeg naar 7,6%, het hoogste niveau in jaren, maar het ligt nog altijd onder de gemiddelde kosten van het eigen vermogen. Deze stijging was vooral te danken aan sterke winsten die grotendeels verband hielden met de stijgende rente, maar werd ook ondersteund door lage risicokosten.

Meer
2.582

Toezichtsbesluiten

In 2022 heeft de Raad van Toezicht van de ECB 2.582 toezichtsbesluiten genomen. De meeste daarvan hielden verband met deskundigheids- en betrouwbaarheidsbeoordelingen (44,9%), nationale bevoegdheden (9,7%), de procedure voor prudentiële toetsing en evaluatie (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP)(8,7%), interne modellen (8,5%), eigen vermogen (7,7%) en ad-hocrapportages (4,7%).

Meer

Presentatie aan het Europees Parlement

Lees de inleidende verklaring die de voorzitter van de Raad van Toezicht, Andrea Enria, aflegde bij de presentatie van het jaarverslag aan de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement.

De inleidende verklaring

Volledig jaarverslag

Bekijk wat we het afgelopen jaar hebben gedaan op het gebied van het bankentoezicht.

Het volledige jaarverslag

Rapportageverplichting

De ECB legt het jaarverslag over de uitvoering van haar toezichtstaken voor aan het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie, de Eurogroep, de Europese Commissie en de nationale parlementen van de landen van het eurogebied.

Meer informatie
ZIE OOK

Meer over verwante onderwerpen

WEBCASTS

De voorzitter van de Raad van Toezicht verschijnt regelmatig voor het Europees Parlement.

Hoorzittingen in het Europees Parlement

Alle pagina's in dit deel

Klokkenluiders