Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

BCE lansează o consultare publică referitoare la modificarea cadrului privind taxele de supraveghere

11 aprilie 2019

  • Consultarea invită la trimiterea de observații cu privire la modificarea Regulamentului BCE privind taxele de supraveghere pe baza contribuțiilor primite în cursul primei consultări publice din 2017
  • Toate băncile vor beneficia de un proces mai eficient și mai adaptat
  • Taxele se vor reduce pentru cele mai mici bănci supravegheate indirect
  • Perioada de consultare se va încheia la 6 iunie 2019

Banca Centrală Europeană (BCE) lansează astăzi o consultare publică referitoare la propunerile de modificare a Regulamentului BCE privind taxele de supraveghere. Această consultare cuprinde feedbackul primit în cursul primei consultări publice pe această temă din 2017 și contribuțiile autorităților naționale competente. Consultarea actuală se încheie la 6 iunie 2019.

Modificările propuse vizează cu precădere taxele individuale pe care BCE le percepe băncilor pe care le supraveghează, precum și calendarul colectării acestora. Aspectul cel mai important îl constituie faptul că propunerile vor avea drept rezultat calcularea taxelor de către BCE pe baza costurilor de supraveghere suportate efectiv și perceperea acestora la sfârșitul ciclului de taxare, ceea ce va eficientiza procesul comparativ cu abordarea actuală, în cadrul căreia BCE estimează taxele și le percepe în cursul anului.

În plus, modificările vor conduce la reducerea de către BCE a taxei minime pentru aproximativ jumătate dintre băncile supravegheate indirect, în special cele mai mici, diminuând semnificativ sarcina financiară a acestora.

Modificările vor simplifica, de asemenea, procesul de calculare a taxei și vor reduce povara birocratică a băncilor. Conform propunerilor, BCE va reutiliza pentru calcularea taxelor datele de supraveghere de care dispune deja, va simplifica pentru unele entități procesele legate de verificarea activelor, care determină, în ultimă instanță, taxele de supraveghere, și va pune la dispoziție comunicările taxei în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Susanne Pihs-Lang, tel.: +49 69 1344 3586.

Anexă:

Procedura de consultare:

BCE va lua în considerare observațiile primite în timpul consultării la finalizarea regulamentului care urmează să fie adoptat. Documentele aferente consultării pot fi accesate pe website-ul privind supravegherea bancară al BCE și conțin un document de consultare publică, care include Regulamentul privind taxele de supraveghere modificat, o versiune consolidată a actului juridic, răspunsurile la feedbackul primit în cursul consultării publice din 2017, întrebări frecvente și un formular destinat consultării publice.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media
Avertizările de integritate