Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB nyilvános konzultációt indított a felügyeleti díjak keretrendszerének módosításáról

2019. április 11.

  • A konzultáció során megjegyzéseket várunk az EKB felügyeleti díjakról szóló rendeletének módosításairól, amelyek alapját a 2017-es első nyilvános konzultáció során kapott észrevételek adják
  • Minden banknak hasznára lesz a hatékonyabb és az egyedi igényekhez jobban igazodó eljárás
  • Csökkennek a legkisebb közvetetten felügyelt bankok díjai
  • A konzultációs időszak 2019. június 6-ig tart

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon nyilvános konzultációt indít az EKB felügyeleti díjakról szóló rendeletében javasolt módosításokról. A konzultációba beépítjük a témakörről a 2017‑es első nyilvános konzultáció során kapott észrevételeket és az illetékes nemzeti hatóságoktól kapott visszajelzéseket. Az aktuális konzultáció 2019. június 6-án ér véget.

A javasolt módosítások főleg az EKB által a felügyelt bankokra kivetett egyedi díjakkal és a beszedésük időzítésével kapcsolatosak. A legfontosabb változás, hogy a javaslatok eredményeképpen az EKB a ténylegesen felmerült felügyeleti költségek alapján állapítja majd meg a díjakat, és a díjfizetési ciklus végén veti ki őket. Az aktuális megközelítéssel összehasonlítva, amely szerint az EKB az év folyamán becsüli meg és szabja ki a díjakat, hatékonyabb lesz az eljárás.

A módosítások következtében továbbá az EKB a közvetetten felügyelt bankok mintegy felének – konkrétan a legkisebbeknek – csökkenti a minimális díját, ezzel jelentősen könnyít a pénzügyi terheiken.

A módosítások nyomán egyszerűsödik a díjszámítási folyamat is, csökkennek a bankok bürokratikus terhei. A javaslatok értelmében az EKB a díjak kiszámításakor újrafelhasználja a már birtokában lévő felügyeleti adatokat, egyszerűsíti néhány hitelintézet számára a felügyeleti díjak meghatározásának alapját képező eszközállomány-adatok hitelesítési folyamatát, és az Európai Unió minden hivatalos nyelvén rendelkezésre bocsátja a díjfizetési felhívásokat.

A média képviselői további tájékoztatásért szíveskedjenek Susanne Pihs-Langot keresni a +49 69 1344 3586-os telefonszámon.

Függelék:

A konzultációs eljárás:

Az EKB a konzultáció során kapott észrevételeket a rendelet elfogadását megelőző véglegesítés során figyelembe veszi. A konzultációval kapcsolatos iratok az EKB bankfelügyeleti honlapján megtekinthetők; ezek alkotják a nyilvános konzultáció anyagát, többek között a felügyeleti díjakról szóló módosított rendeletet, a jogi aktus konszolidált verzióját, a 2017-es nyilvános konzultáció során kapott visszajelzésekre adott válaszokat, a gyakori kérdéseket és a nyilvános konzultáció tábláját.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok
Visszaélés bejelentése