Legislația bancară a UE
Mecanismul unic de supraveghere face obiectul cadrului european de reglementare bancară, care respectă Acordurile de la Basel și este armonizat prin intermediul cadrului unic de reglementare. Acest cadru se aplică tuturor instituțiilor financiare de pe piața unică.
Standarde internaționale
Basel III
Basel III este un cadru de reglementare internațional ce are drept obiectiv consolidarea reglementării, supravegherii și gestionării riscurilor din sectorul bancar.
Acesta a fost elaborat de Comitetul de supraveghere bancară de la Basel și a fost aprobat de G20 în noiembrie 2010.
Standardele Basel III Publicațiile Comitetului de la BaselAcordul Basel III este implementat în UE prin intermediul pachetului legislativ privind cerințele de capital.
Cadrul de reglementare european
Activitatea de reglementare
Produsele în materie de reglementare ale Autorității Bancare Europene (ABE) variază de la standarde tehnice obligatorii la ghiduri, recomandări și avize. Acestea se referă la domenii precum fondurile proprii, redresarea și rezoluția, guvernanța internă și raportarea în scopuri de supraveghere.
ABE: Reglementare și politicăCadrul unic de reglementare
Cadrul unic de reglementare vizează să asigure aplicarea consecventă a cadrului bancar de reglementare la nivelul UE. Acesta reprezintă un compendiu online interactiv alcătuit din pachetul privind cerințele de capital și standardele tehnice corespunzătoare, respectiv:
- standardele tehnice de reglementare (Regulatory Technical Standards – RTS);
- standardele tehnice de punere în aplicare (Implementing Technical Standards – ITS).
Cadrul include, de asemenea, ghidurile ABE și întrebările și răspunsurile conexe.
ABE: Cadrul unic de reglementare interactivMai mult
ABE: Întrebări și răspunsuri privind cadrul unic de reglementarePachetul de cerințe de capital transpune standardele Basel III în legislația UE și constă într-un regulament și o directivă. Pachetul a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2014.
Regulamentul privind cerințele de capital (CRR)
Directiva privind cerințele de capital (CRD)
CRDMai mult
Regulamentul privind Mecanismul unic de rezoluție
Regulamentul privind Mecanismul unic de rezoluție stabilește norme și proceduri uniforme pentru rezoluția băncilor în cadrul Mecanismului unic de rezoluție și al Fondului unic de rezoluție.
Regulamentul privind Mecanismul unic de rezoluție (RMUR)Memorandumul de înțelegere între Comitetul unic de rezoluție și BCE
Memorandumul de înțelegere între Comitetul unic de rezoluție și BCE cu privire la cooperare și schimbul de informații
Memorandum de înțelegereAcordul interguvernamental
Acordul interguvernamental privind transferul și mutualizarea contribuțiilor la Fondul unic de rezoluție
Acordul interguvernamentalDirectiva privind redresarea și rezoluția bancară
Directiva privind redresarea și rezoluția bancară stabilește un cadru pentru redresarea și rezoluția băncilor și firmelor de investiții.
Directiva privind redresarea și rezoluția bancarăMai mult
Reformarea Directivei privind schemele de garantare a depozitelor oferă o mai bună protecție pentru depozitele cetățenilor în cazul unor situații de dificultate ale băncilor.
Directiva privind schemele de garantare a depozitelorMai mult
Comisia Europeană: Scheme de garantare a depozitelorDirectiva privind conglomeratele financiare stabilește cadrul de supraveghere suplimentară a entităților financiare care aparțin unui conglomerat financiar.