Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Valvontaprioriteetit ja riskiarvio

Valvontaprioriteetit ohjaavat pankkivalvonnan kolmen seuraavan vuoden toimia. Ne tarkistetaan vuosittain riskinäkymien muutosten ja edellisenä vuonna saavutetun edistymisen perusteella. Prioriteetteja voidaan muuttaa milloin tahansa, jos riskien kehitys sitä edellyttää. Prioriteetit ohjaavat valvontatoimien suunnittelua keskipitkällä aikavälillä. Niillä varmistetaan, että resurssit kohdennetaan tehokkaasti. 

Valvontaprioriteetit perustuvat tärkeimpiin riskeihin, joita pankkeihin kohdistuu makrotalouden, rahoitusmarkkinoiden ja geopolitiikan ympäristössä.

Valvontaprioriteetit 2025–2027

Mitä ovat valvontaprioriteetit?

Prioriteetti 1

Pankkien tulisi vahvistaa kykyään selviytyä makrotalouteen, rahoitusmarkkinoihin ja geopolitiikkaan liittyvistä sokeista

Jatkuva epävarmuus makrotalouden näkymistä ja geopoliittisten uhkien voimistuminen muokkaavat pankkien nykyistä toimintaympäristöä. Pankkivalvonnan on varmistettava, että pankit kykenevät torjumaan ulkoisten sokkien suoran vaikutuksen niiden toimintaan, liiketoimiin ja riskiprofiiliin.

Pankkien häiriönsietokyvyn vahvistaminen

Huomattavat haavoittuvuustekijät

Luottoriskin hallintakehikkoa koskevat puutteet

Pankkien tulisi havaita saamisten laadun heikkeneminen hyvissä ajoin ja huomioida se varovaisuusperiaatteen mukaisissa luottovarausten ja pääoman tasoissa. Niiden tulisi myös tehostaa toimiaan, jotta valvojien havaitsemiin puutteisiin tartutaan viivyttelemättä ja tehokkaasti.

Luottoriskin hallinta
Operatiivista häiriönsietokykyä koskevat puutteet

Pankkien tulisi täyttää digitaalista häiriönsietokykyä koskevaan säädökseen (Digital Operational Resilience Act, ns. DORA-asetus) perustuvat oikeudelliset vaatimukset ja tehostaa toimia, joilla puututaan kyberturvallisuuden ja ulkoistamisriskien hallinnassa aiemmin havaittuihin puutteisiin.

Operatiivinen häiriönsietokyky

Erityinen painopiste

Geopoliittisten riskien hallinta

Geopoliittisten riskien lisääntyminen edellyttää, että pankit arvioivat uudelleen strategioitaan ja liiketoimiaan kasvavien uhkien torjumiseksi ja ottavat käyttöön tehokkaita riskien valvontatoimia ja vähennyssuunnitelmia kaikissa riskiluokissa.

Geopoliittisten riskien hallinta

Prioriteetti 2

Pankkien tulisi korjata olennaiset puutteet tehokkaasti

Painopisteen asteittainen siirtäminen riskien tunnistamisesta niiden korjaamiseen on tärkeä osa yhteisen valvontamekanismin valvontastrategiaa. Jos pankit eivät ole korjanneet olennaisia puutteita, niitä pyydetään tehostamaan toimiaan valvontaodotusten täyttämiseksi kaikilta osin.

Olennaisten puutteiden korjaaminen viivyttelemättä ja tehokkaasti

Huomattavat haavoittuvuustekijät

Ilmasto- ja ympäristöriskien hallintaa koskevat puutteet

Pankkien tulisi täyttää valvontaodotukset ja pankkitoiminnan uuteen säädöspakettiin perustuvat vaatimukset kaikilta osin ja tarttua havaittuihin puutteisiin viivyttelemättä.

Ilmasto- ja ympäristöriskien hallinta
Riskitietojen koontia ja raportointia koskevat puutteet

Pankkien tulisi tehostaa pitkäaikaisten puutteiden korjaustoimia ja muokata käytäntöjään valvontaodotusten mukaisiksi Jos pankit eivät täytä valvontaodotuksia, ne voivat joutua eskalointimenettelyyn.

Riskitietojen koonti ja raportointi

Prioriteetti 3

Pankkien tulisi vahvistaa digitalisaatiostrategioitaan ja vastata kehittyviin haasteisiin

Pankkien täytyy tehostaa digitalisaatiotoimiaan, jotta ne selviytyisivät kilpailun lisääntymisestä, ja niillä tulisi olla suojatoimet, joilla vähennetään uusien liiketoimintakäytäntöjen ja teknologioiden mahdollisesti aiheuttamia riskejä.

Digitalisaatiostrategiat ja kehittymässä olevat haasteet

Huomattavat haavoittuvuustekijät

Puutteet digitalisaatiostrategioissa

Pankkien tulisi tehostaa digitalisaatiostrategioitaan, jotta ne pystyvät vähentämään esimerkiksi pilvipalvelujen, tekoälyn ja muun uuden tai edistyneen tekniikan käyttöön liittyviä riskejä.

Digitalisaatiostrategiat

Miten valvontaprioriteetit ja riskiarvio vaikuttavat valvontaan?

Valvontaprioriteetit otetaan huomioon pankkikohtaisen valvonnan suunnittelussa, sillä yhteiset valvontaryhmät seuraavat yksittäisten pankkien riskitoleransseja, joilla edistetään riskiperusteista ja tehokasta pankkivalvontaa. Valvontaprioriteetit ovat siis tärkeitä myös seuraavana vuonna tehtävässä vakavaraisuuden kokonaisarvioinnissa (SREP), ja edellisen vuoden kokonaisarvioinnin tulokset otetaan niissä huomioon.

Vakavaraisuuden kokonaisarviointi (SREP)

Tuoreimmat julkaisut

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut

Ilmoita väärinkäytöksestä