Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárás 2019-ben

A SREP-értékelés összesített eredményeit az általunk közvetlenül felügyelt bankokról évente egyszer publikáljuk.

A SREP 2019. évi fő megállapításai – részlet a 2019. évi SREP összesített eredményéből

A SREP CET1-re vonatkozó követelményei és útmutatása (leszámítva a rendszerszintű puffereket és az anticiklikus puffert) a 2018. évi ciklushoz képest a 2019. évi ciklusban mintegy 10,6%-kal összességében stabilak.

Az üzleti modell továbbra is a felügyelet súlyponti területe, mivel a felügyelet a bankok üzleti modelljének fenntarthatóságát tekinti a 2019. évi SREP egyik fő kockázati tényezőjének.

Az irányítást mint kockázati tényezőt a felügyelet továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri, mivel a vezetőtestületek korlátozott hatékonysága, a belső kontrollmechanizmusok hiányosságai, az elégtelen adatösszevonási kapacitás és a gyenge kiszervezési rendszerek a pontszámok romlását eredményezték.

Amikor az EKB öt éve átvette felügyeleti feladatkörét, a nemteljesítő hitelállomány körülbelül 1 billió € volt (a teljes hitelállomány 8%-a), azonban 2019 szeptemberének végére a jelentős hitelintézetek nemteljesítő hitelállománya 543 milliárd €-ra csökkent (a teljes hitelállomány 3,4%-a).

A több jelentős hitelintézetet érintő konkrét, egyszeri veszteségekből és megnövekedett informatikai és kiberkockázatból eredő működési kockázat a felügyelettől folyamatos és kiemelt figyelmet érdemel.

Összességében a tőkét és likviditást érintő két fő kockázatkezelési eljárásnak – ICAAP és ILAAP – nagy szüksége van fejlesztésre, tekintettel arra is, hogy a SREP-ben betöltött szerepük a jövőben fokozódni fog.

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése