Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Postupak nadzorne provjere i ocjene u 2019.

Jednom godišnje objavljujemo sažetak rezultata postupka nadzorne provjere i ocjene (SREP) za sve banke koje izravno nadziremo.

Glavne poruke SREP‑a u 2019.: izvadak iz ukupnog ishoda SREP‑a za 2019.

Zahtjevi i upute povezani s redovnim osnovnim kapitalom (osim sistemskih zaštitnih slojeva i protucikličkog zaštitnog sloja) proizišli iz SREP‑a za ciklus u 2019. uglavnom su nepromijenjeni u odnosu na ciklus u 2018. i iznose oko 10,6 %.

Poslovni model i dalje je u središtu nadzornog interesa a nadzornici ističu održivost poslovnih modela banaka kao jedno od ključnih područja rizika na koje se usredotočuje SREP u 2019.

Ocjene povezane s unutarnjim upravljanjem pogoršale su se zbog ograničene učinkovitosti upravljačkih tijela, slabosti u unutarnjim kontrolama, manjkave sposobnosti agregiranja podataka i nedostataka u modalitetima eksternalizacije, tako da to područje rizika i dalje izaziva posebnu zabrinutost nadzornika.

Kada je ESB prije pet godina preuzeo nadzorne zadaće, obujam neprihodonosnih kredita značajnih institucija iznosio je oko 1 bil. EUR (udio neprihodonosnih kredita bio je 8 %). Do kraja rujna 2019. obujam neprihodonosnih kredita značajnih institucija smanjio se na 543 mlrd. EUR (udio neprihodonosnih kredita bio je 3,4 %).

Operativni rizik, potaknut specifičnim jednokratnim gubitcima i povećanim IT rizikom odnosno rizikom za kibersigurnost u više značajnih institucija, jedno je od ključnih područja kontinuiranog nadzornog interesa.

Općenito gledajući, dva ključna postupka upravljanja rizicima za kapital i likvidnost – ICAAP i ILAAP – trebalo bi znatno unaprijediti, među ostalim i s obzirom na njihovu ulogu u SREP‑u, koja će u budućnosti biti veća.

Sve stranice u ovom odjeljku

Prijava povreda, tzv. zviždanje