Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Kvaliteta imovine

U europskom nadzoru banaka posebna se pozornost daje kvaliteti imovine banaka jer loša kvaliteta imovine nepovoljno utječe na kapital banaka, a time i na njihovu pouzdanost.

»Ako banke kasno utvrde pogoršanje kvalitete imovine i loše upravljaju takvom kvalitetom imovine, lako je moguće da će u njihovim bilancama tijekom prilično dugog razdoblja prevladavati neprihodonosni krediti i stoga će im biti teže podupirati pouzdane klijente i pridonijeti bržem gospodarskom oporavku.«

predsjednik Nadzornog odbora ESB‑a Andrea Enria

Što je kvaliteta imovine?

Krediti koji se odobravaju poduzećima i kućanstvima imovina su banaka. Kamate koje banke zaračunavaju na tu imovinu ključna su sastavnica njihova prihoda i dobiti, a rizik da ti krediti neće biti otplaćeni njihov je glavni rizik. Što je veći kreditni rizik, to je slabija kvaliteta kredita, odnosno »kvaliteta imovine«. Ako se kvaliteta imovine pogorša, banke moraju držati više kapitala za pokriće povezanog kreditnog rizika i povećati rezervacije kako bi se pripremile za očekivane gubitke.

Kvaliteta imovine

U gospodarskoj je krizi kvaliteta imovine ključno pitanje jer mnogi dužnici ne otplaćuju kredite, što znači da se količina neprihodonosnih kredita povećava. Kako bi se smanjili gubitci i ublažio utjecaj na pouzdanost banaka i njihovu sposobnost kreditiranja, banke uvijek moraju primjenjivati pouzdane kriterije za odobravanje kredita, aktivno pratiti kvalitetu imovine i proaktivno rješavati problem neprihodonosnih kredita.

Kvaliteta imovine u nadzoru banaka

Neprihodonosni krediti

Banke moraju svrstati kredit u neprihodonosne kredite ako je proteklo 90 dana od njegova dospijeća ili ako smatraju da dužnik vjerojatno neće otplatiti kredit. Neprihodonosni krediti velik su problem koji banke i nadzorna tijela moraju riješiti.

Više

Kreditni rizik: posljednje nadzorne procjene

Nadzornici svake godine procjenjuju rizike za kapital banaka u sklopu postupka nadzorne provjere i ocjene (SREP). Kreditni rizik jedan je od ključnih elemenata koji se procjenjuju. Više o prošlogodišnjoj procjeni kreditnog rizika možete pronaći na poveznici.

Više

Mjere za prevladavanje krize

Krediti koje banke odobravaju imaju ključnu ulogu u podupiranju gospodarstva. ESB je poduzeo nekoliko mjera potpore kako bi pomogao bankama da čak i tijekom krize uzrokovane koronavirusom nastave kreditirati poduzeća i kućanstva.

Više

Sve stranice u ovom odjeljku

Prijava povreda, tzv. zviždanje