Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Качество на активите

Европейският банков надзор следи внимателно качеството на активите на банките, защото ако то е ниско, това засяга техния капитал и, следователно, стабилността им.

„Забавеното признаване и лошото управление на влошаващото се качество на активите лесно може да задръсти за доста дълго време балансите на банките с необслужвани кредити и така за тях ще е по-трудно да предоставят подкрепа на жизнеспособни клиенти и да допринасят за по-бързото икономическо възстановяване.“

- Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ

Какво означава качество на активите?

За банките кредитите, предоставени на предприятията и домакинствата, представляват активи. Лихвите, които получават по тези активи, са важен елемент на приходите и печалбите им, а рискът кредитите да не бъдат погасени е най-значимият им риск. Колкото по-висок е този кредитен риск, толкова по-ниско е качеството на кредита, т.е. качеството на актива. Когато качеството на активите им намалее, банките трябва да държат повече капитал, за да покрият съответния кредитен риск, и да заделят по-големи провизии, за да се подготвят за очакваните загуби.

Качество на активите

При икономическа криза качеството на активите е основен проблем, тъй като много кредитополучатели изпадат в неизпълнение по кредитите си и нараства обемът на необслужваните кредити. За да редуцират загубите и въздействието върху устойчивостта им и капацитета им да отпускат кредити, банките трябва неотменно да спазват солидни критерии за кредитиране, да следят внимателно качеството на активите и да предприемат ативно мерки по отношение на необслужваните кредити.

Качество на активите в надзорната дейност

Необслужвани кредити

Банките са задължени да класифицират даден кредит като необслужван при 90 дни просрочие или когато сметнат, че е вероятно кредитополучателят да не го изплати. Необслужваните кредити са сериозен проблем, с който банките и надзорните органи трябва да се справят.

Повече информация

Кредитен риск: актуални надзорни оценки

Всяка година надзорните органи подлагат на оценка рисковете за капитала на банките като част от процеса по надзорен преглед и оценка (ПНПО). Кредитният риск е основен елемент на тази оценка. Вижте миналогодишната оценка на кредитния риск.

Повече информация

Кризисни мерки

Банките изпълняват ключова роля, като поддържат функционирането на икономиката посредством кредитите, които отпускат. ЕЦБ предприе редица облекчаващи мерки, за да осигури възможност на банките да продължат да отпускат кредити на предприятията и домакинствата дори и по време на кризата с коронавируса.

Повече информация

Всички страници в този раздел

Подайте сигнал