Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Eszközminőség

Az európai bankfelügyelet szorosan figyelemmel kíséri a banki eszközállomány minőségét, mivel a gyenge minőség kihat a bankok tőkehelyzetére, ennélfogva szilárdságára is.

„Az eszközminőség romlásának kései felismerése és rossz kezelése következtében könnyen előfordulhat, hogy meglehetősen hosszú időre nemteljesítő hitelek árasztják el a banki mérlegeket, ami megnehezítheti, hogy a bankok az életképes ügyfeleket támogassák, és elősegítsék a gyorsabb gazdasági fellendülést.”

– Andrea Enria, a Felügyeleti Testület elnöke

Mit értünk eszközminőség alatt?

A vállalkozásoknak és a háztartásoknak folyósított kölcsönök számviteli értelemben a bankok eszközei. Az ezeken szerzett kamat a banki bevétel és nyereség egyik fő eleme, és a hiteltörlesztés elmaradása a bankok által viselt legnagyobb kockázat. Minél magasabb ez a hitelkockázat, annál rosszabb a hitel minősége, avagy az „eszközminőség”. Ha csökken a bank eszközminősége, több tőkével kell fedeznie a kapcsolódó hitelkockázatot, és nagyobb céltartalékot kell lképeznie, hogy felkészüljön a várható veszteségre.

Eszközminőség

Gazdasági válság idején az eszközminőség fontos kérdés, mivel sok hitelfelvevő válik fizetésképtelenné, és megnő a nemteljesítő hitelállomány. A veszteségek, illetve a bankok épségét és hitelezési képességét érő hatás enyhítéséhez a bankoknak mindenkor szilárd hitelfeltételeket kell támasztaniuk, aktívan figyelemmel kell kísérniük az eszközminőséget, és előretekintően kell kezelniük a nemteljesítő hiteleket.

Az eszközminőség a felügyeleti munkában

Nemteljesítő hitelek

A banknak akkor kell nem teljesítőnek minősítenie egy kölcsönt, ha az 90 napja késedelmes, vagy ha megítélése szerint a hitelfelvevő valószínűleg nem fizeti vissza. A nemteljesítő hitelek fontos problémát okoznak, amelyet a bankoknak és a felügyeleteknek meg kell oldaniuk.

További információk

Hitelkockázat: a legutóbbi felügyeleti vizsgálatok

A felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárás (SREP) részeként a bankfelügyelők minden évben megvizsgálják a bankok tőkéjét fenyegető kockázatokat. A hitelkockázat ennek kiemelt eleme. A múlt évi hitelkockázat-értékelés az alábbi hivatkozáson megtekinthető.

További információk

Válságintézkedések

A bankok kulcsszerepet töltenek be a gazdaságban: a hiteleikkel táplálják a gazdasági növekedést. Az EKB számos könnyítő intézkedéssel gondoskodik róla, hogy a bankok még a koronavírus-válság során is tovább hitelezhessenek a vállalkozásoknak és a lakosságnak.

További információk

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése