Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Calitatea activelor

Supravegherea bancară europeană acordă o atenție deosebită calității activelor băncilor, întrucât o calitate scăzută a activelor afectează capitalul băncilor și, implicit, soliditatea acestora.

Recunoașterea cu întârziere și gestionarea defectuoasă a deteriorării calității activelor ar putea încărca bilanțurile băncilor cu credite neperformante pe o perioadă destul de îndelungată, fiind astfel mai dificil pentru bănci să sprijine clienții viabili și să favorizeze o redresare economică mai rapidă.

- Andrea Enria, președintele Consiliului de supraveghere

Ce se înțelege prin calitatea activelor?

Împrumuturile acordate firmelor și populației reprezintă active pentru bănci. Dobânda pe care băncile o obțin pentru aceste active este o componentă principală a veniturilor și profiturilor lor, iar riscul ca împrumuturile să nu fie rambursate este riscul lor principal. Cu cât riscul de credit este mai ridicat, cu atât calitatea împrumutului, respectiv „calitatea activelor”, este mai scăzută. Atunci când calitatea activelor se reduce, băncile trebuie să dețină un volum mai mare de capital pentru a acoperi riscul de credit asociat și să constituie provizioane mai ridicate pentru a se pregăti în vederea pierderilor așteptate.

Calitatea activelor

Într-o perioadă de criză economică, calitatea activelor reprezintă o preocupare principală, întrucât numeroși debitori nu își pot rambursa împrumuturile și volumul creditelor neperformante crește. Pentru a reduce pierderile și impactul asupra solidității lor și a capacității lor de creditare, băncile trebuie să aplice în permanență criterii riguroase de creditare, să monitorizeze în mod activ calitatea activelor și să soluționeze în mod proactiv problema creditelor neperformante.

Calitatea activelor în activitatea de supraveghere

Credite neperformante

Băncile trebuie să clasifice un credit ca neperformant atunci când se înregistrează o întârziere la plată de 90 de zile sau în cazul în care consideră că este puțin probabil ca debitorul să ramburseze împrumutul. Creditele neperformante reprezintă o problemă majoră, pe care băncile și autoritățile de supraveghere trebuie să o soluționeze.

Află mai multe

Riscul de credit: cele mai recente evaluări în scopul supravegherii

Autoritățile de supraveghere evaluează anual riscurile la adresa capitalului ale băncilor ca parte a procesului de supraveghere și evaluare (supervisory review and evaluation process – SREP). Riscul de credit este un element principal al acestei evaluări. A se vedea evaluarea riscului de credit din anul precedent.

Află mai multe

Măsuri de criză

Băncile dețin un rol esențial prin alimentarea economiei cu împrumuturile pe care le acordă. BCE a adoptat mai multe măsuri de sprijin pentru a asigura că băncile pot continua să crediteze firmele și populația chiar și în perioada crizei generate de pandemia de coronavirus.

Află mai multe

Toate paginile din această secțiune

Avertizările de integritate