Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

De ce este necesară supravegherea băncilor comerciale?

30 aprilie 2018

Pentru protejarea unui serviciu esențial

Băncile furnizează servicii financiare pe care le utilizăm cu toții. Depozităm bani la bănci, împrumutăm bani și contractăm credite ipotecare de la acestea. Ca persoane fizice, ne bazăm pe bănci, la fel cum fac și gospodăriile, firmele și administrațiile publice. Băncile permit funcționarea piețelor financiare și, astfel, derularea activităților economice.

Pentru încurajarea încrederii

Sistemul financiar este un ansamblu strâns unit, ale cărui componente rămân interconectate grație încrederii. Dificultățile întâmpinate de o singură bancă pot zdruncina încrederea în sistem și pot periclita integritatea acestuia. De exemplu, panica bancară se poate răspândi rapid de la instituțiile care se confruntă cu dificultăți la instituțiile sănătoase, afectându-le și pe acestea. Precum în jocul de domino, căderea unei singure bănci poate conduce la colapsul mult mai multora.

Supravegherea băncilor reasigură atât piețele, cât și deponenții, reducând probabilitatea panicilor bancare și a altor forme de contagiune financiară.

Pentru protejarea deponenților

Deponenții obișnuiți nu pot evalua siguranța și soliditatea unei bănci. Aceștia nu au acces la informațiile necesare și, probabil, nu dispun de cunoștințele specifice relevante. Prin urmare, autoritățile de supraveghere acționează în interes public prin verificarea periodică a culturii riscului și a guvernanței corporative a băncilor și prin acordarea (sau retragerea) de autorizații bancare.

Avertizările de integritate