Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Защо трябва да има надзор над търговските банки?

30 април 2018 г.

За да се гарантира много важна услуга

Банките предоставят финансови услуги, от които всички се ползваме. Влагаме парите си в депозити в тях, вземаме от тях кредити и сключваме ипотеки. Всеки от нас разчита на тях, разчитат и домакинствата, фирмите и правителствата. Банките дават възможност да функционират финансовите пазари и по този начин способстват за икономическата дейност.

За да има доверие

Във финансовата система има тесни взаимни връзки. Доверието е това, което споява съставните ѝ части. Фалитът на една единствена банка може да разклати доверието в цялата система и да застраши целостта ѝ. Масовото изтегляне на депозити например може бързо да се разпространи от институции в затруднение към здрави банки и да им навреди. По ефекта на доминото, ако една банка изпадне в несъстоятелност, това може да доведе до рухването на още много други.

Наличието на надзор над банките дава сигурност на пазарите и на вложителите, намалява вероятността от масово изтегляне на депозити и други форми на верижно разпространение във финансовата система.

За да бъдат защитени спестителите

Обикновените спестители не са в състояние да преценят сигурността и стабилността на дадена банка. Те нямат достъп до необходимата информация и евентуално не разполагат с нужните знания. Затова надзорниците защитават обществения интерес, като редовно проверяват нагласите на банките по отношение на риска и административното им управление и като издават (и отнемат) лицензите за банкова дейност.

Подайте сигнал