Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Zašto nadziremo poslovne banke?

30. travnja 2018.

radi očuvanja prijeko potrebnih usluga

Banke pružaju financijske usluge kojima se svi služimo. U bankama pohranjujemo novac i pozajmljujemo ga te ugovaramo hipoteke. Na njih se oslanjaju pojedinci, ali i kućanstva, poduzeća i države. Banke omogućuju funkcioniranje financijskih tržišta, zahvaljujući čemu se ostvaruje gospodarska aktivnost.

radi ulijevanja povjerenja

Dijelovi financijskog sustava čvrsto su povezani. Okosnica sustava je povjerenje. Propast samo jedne banke mogla bi uzdrmati povjerenje u cijeli sustav i ugroziti njegovu cjelovitost. Na primjer, masovno podizanje novca iz banaka može se brzo proširiti s institucija u poteškoćama na zdrave institucije, a to im može naštetiti. Propast jedne banke može izazvati domino-efekt i dovesti do sloma mnogih drugih.

Svijest o nadzoru banaka umiruje i tržišta i imatelje depozita te smanjuje vjerojatnost masovnog podizanja novca iz banaka i drugih oblika financijske zaraze.

radi zaštite štediša

Štediše obično ne mogu sami procijeniti sigurnost i pouzdanost banke. Nemaju pristup potrebnim informacijama, a možda ni stručno znanje. Stoga nadzorna tijela djeluju u interesu javnosti tako što redovito provjeravaju kulturu rizika i korporativno upravljanje banaka te izdaju (ili oduzimaju) bankama odobrenja za pružanje bankovnih usluga.

Prijava povreda, tzv. zviždanje