Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Zakaj nadzirati poslovne banke?

30. april 2018

Da zaščitimo nujno potrebno storitev

Banke izvajajo finančne storitve, ki jih uporabljamo vsi. Pri njih varčujemo, si izposojamo denar, jemljemo stanovanjska posojila in urejamo številne druge bančne zadeve. Nanje se zanašamo kot posamezniki, podobno kot jih potrebujejo tudi gospodinjstva, podjetja in država. Banke omogočajo delovanje finančnih trgov in s tem podpirajo gospodarsko aktivnost.

Da krepimo zaupanje

Finančni sistem je tesno prepleten. Njegove sestavne dele povezuje zaupanje. Propad ene same banke lahko omaje zaupanje v celoten sistem in ogrozi njegovo delovanje. Naval na banke, na primer, se lahko hitro razširi od institucije v težavah na zdrave institucije in jih močno prizadene. Mehanizem je enak kot pri dominah – če pade ena banka, ji lahko sledijo številne druge.

Dejstvo, da so banke nadzirane, krepi zaupanje trgov in imetnikov bančnih vlog, kar zmanjšuje verjetnost navala na banke in drugih oblik finančnih okužb.

Da zaščitimo varčevalce

Navadni varčevalci ne morejo oceniti varnosti in trdnosti banke, saj nimajo potrebnih informacij, pogosto pa jim manjka tudi strokovnega znanja. Zato nadzorniki delujejo v javnem interesu, pri čemer redno preverjajo kulturo prevzemanja tveganj v bankah in njihovo korporativno upravljanje ter izdajajo (ali odvzemajo) dovoljenja za opravljanje bančnih storitev.

Žvižgaštvo