Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Γιατί είναι απαραίτητη η εποπτεία των εμπορικών τραπεζών;

30 Απριλίου 2018

Διασφαλίζει τη σταθερή παροχή βασικών υπηρεσιών

Οι τράπεζες παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που όλοι μας χρησιμοποιούμε. Καταθέτουμε τα χρήματά μας σε αυτές, μας δίνουν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια. Στηριζόμαστε σε αυτές, όπως ακριβώς κάνουν και τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις. Οι τράπεζες καθιστούν δυνατή τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και, κατ' επέκταση, την οικονομική δραστηριότητα.

Εμπνέει εμπιστοσύνη

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό διασύνδεσης. Η εμπιστοσύνη αποτελεί τον συνδετικό ιστό των επιμέρους στοιχείων του. Η πτώχευση μίας μόνο τράπεζας μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα και να διακυβεύσει την ακεραιότητά του. Για παράδειγμα, η τάση για μαζική απόσυρση καταθέσεων μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα από προβληματικά ιδρύματα σε υγιή, προκαλώντας τους ζημίες. Σαν αλυσιδωτή αντίδραση, η κατάρρευση μιας τράπεζας μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση πολλών περισσότερων.

Το γεγονός ότι οι αγορές και οι καταθέτες γνωρίζουν ότι οι τράπεζες εποπτεύονται λειτουργεί καθησυχαστικά και μειώνει τις πιθανότητες μαζικής απόσυρσης καταθέσεων και άλλων μορφών μετάδοσης αρνητικών επιδράσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Προστατεύει τους καταναλωτές

Οι απλοί αποταμιευτές δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την ευρωστία μιας τράπεζας. Δεν έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες και ίσως δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες σχετικές γνώσεις. Γι' αυτό, οι εποπτικές αρχές ενεργούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος ελέγχοντας τακτικά τη νοοτροπία αντιμετώπισης κινδύνων και την εταιρική διαχείριση των τραπεζών και χορηγώντας (ή ανακαλώντας) τις σχετικές άδειες λειτουργίας.

Μηχανισμός καταγγελίας παραβάσεων