Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Eszközminőség-vizsgálatok

Az eszközminőség-vizsgálatok célja a jelenleg vagy a jövőben az EKB közvetlen felügyelete alatt álló bankok helyzetének pontos felmérése. Ezzel elősegítik, hogy az EKB biztosítsa a felügyelete alá tartozó bankok kellő tőkeellátottságát.

Az eszközminőség-vizsgálat során alkalmazott módszertant az eszközminőség-vizsgálat 2. szakaszáról szóló kézikönyv ismerteti.

Minden egyes eszközminőség-vizsgálat a banki szintű adatok közzétételével zárul. A vizsgálat befejezése után – az EKB és az illetékes nemzeti hatóságok felügyeleti munkatársaiból álló – közös felügyeleti csoportok figyelemmel kísérik, milyen lépéseket tesz a bank az eszközminőség-vizsgálat minőségi és mennyiségi megállapításaival kapcsolatban. Amennyiben az eszközminőség-vizsgálatot az EKB bankfelügyeletén kívüli uniós ország felkérésére végzik, az adott ország nemzeti felügyelete fogja nyomon követni az eszközminőség-vizsgálat megállapításaival kapcsolatos fejleményeket.

A bankfelügyelők az azonosított kockázatokkal a napi szintű felügyeleti munka részeként foglalkoznak, az eredményeket pedig a banki kockázatok, irányítás, valamint tőkehelyzet folyamatos értékelésénél veszik figyelembe a felügyeleti felülvizsgálati és értékelési folyamat keretében.

Eszközminőség-vizsgálat 2. szakaszáról szóló kézikönyv GYIK a felülvizsgált eszközminőség-vizsgálati kézikönyvről

A 2023 előtt elvégzett eszközminőség-vizsgálat eredményei az átfogó értékelésről szóló oldalunkon találhatók.

Visszaélés bejelentése