Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Pregledi kvalitete imovine

Pregledima kvalitete imovine utvrđuje se u kakvom su stanju banke koje ESB izravno nadzire ili će izravno nadzirati kako bi ESB mogao biti siguran da su adekvatno kapitalizirane.

U pregledima se primjenjuje metodologija opisana u dokumentu Pregled kvalitete imovine: priručnik za drugu fazu.

Svaki pregled kvalitete imovine završava objavom podataka na razini banke. Po završetku pregleda zajednički nadzorni timovi, u kojima su nadzornici iz ESB‑a i nacionalnih nadležnih tijela, provode daljnje aktivnosti s bankama povezane s kvalitativnim i kvantitativnim nalazima pregleda kvalitete imovine. Kada se pregled kvalitete imovine provodi na temelju zahtjeva države članice EU‑a koja nije obuhvaćena nadzorom banaka ESB‑a, daljnje aktivnosti na temelju nalaza pregleda poduzima nadzorno tijelo te države.

Nadzornici se bave svim utvrđenim rizicima u sklopu svakodnevnog nadzora banaka. Naime, rezultati pregleda kvalitete imovine uzimaju se u obzir u kontinuiranoj procjeni rizika, upravljanja i kapitala banaka u sklopu postupka nadzorne provjere i ocjene.

Pregled kvalitete imovine: priručnik za drugu fazu Česta pitanja o izmijenjenom priručniku o pregledu kvalitete imovine

Rezultati pregleda kvalitete imovine provedenih prije 2023. mogu se pronaći na stranici o sveobuhvatnim procjenama.

Prijava povreda, tzv. zviždanje