Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Pregledi kvalitete imovine

Pregledima kvalitete imovine utvrđuje se u kakvom su stanju banke koje ESB izravno nadzire ili će izravno nadzirati kako bi ESB mogao biti siguran da su adekvatno kapitalizirane.

U pregledima se primjenjuje metodologija opisana u dokumentu Pregled kvalitete imovine: priručnik za drugu fazu.

Svaki pregled kvalitete imovine završava objavom podataka na razini banke. Po završetku pregleda zajednički nadzorni timovi, u kojima su nadzornici iz ESB‑a i nacionalnih nadležnih tijela, provode daljnje aktivnosti s bankama povezane s kvalitativnim i kvantitativnim nalazima pregleda kvalitete imovine. Kada se pregled kvalitete imovine provodi na temelju zahtjeva države članice EU‑a koja nije obuhvaćena nadzorom banaka ESB‑a, daljnje aktivnosti na temelju nalaza pregleda poduzima nadzorno tijelo te države.

Nadzornici se bave svim utvrđenim rizicima u sklopu svakodnevnog nadzora banaka. Naime, rezultati pregleda kvalitete imovine uzimaju se u obzir u kontinuiranoj procjeni rizika, upravljanja i kapitala banaka u sklopu postupka nadzorne provjere i ocjene.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Česta pitanja o izmijenjenom priručniku o pregledima kvalitete imovine

Odgovori na česta pitanja sadržavaju dodatne pojedinosti metodologije koja se primjenjuje u pregledima kvalitete imovine.

Česta pitanja o izmijenjenom priručniku o pregledima kvalitete imovine

Sveobuhvatne procjene

U suradnji s nacionalnim nadzornim tijelima ESB provodi provjere financijskog stanja banaka koje izravno nadzire. Te se provjere nazivaju sveobuhvatnim procjenama.

Više o sveobuhvatnim procjenama
Prijava povreda, tzv. zviždanje