Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce sunt „instituțiile mai puțin semnificative de înaltă prioritate”?

24 martie 2016 (ultima actualizare: 12 decembrie 2018)

Regulamentul-cadru privind MUS prevede că „BCE definește criterii generale, în special ținând seama de situația de risc și impactul potențial asupra sistemului financiar național al entității supravegheate mai puțin semnificative în cauză, pentru a stabili ce informații sunt notificate pentru care entități supravegheate mai puțin semnificative.” În acest sens, încă de la debutul activității MUS în luna noiembrie 2014, a fost identificată necesitatea unei liste a instituțiilor de înaltă prioritate.

O instituție mai puțin semnificativă poate fi considerată „de înaltă prioritate” din mai multe motive. Instituțiile mai puțin semnificative care, datorită dimensiunii lor, sunt aproape de a fi clasificate ca instituții semnificative sunt, de facto, considerate „de înaltă prioritate”. De asemenea, se aplică regula unui număr minim de trei instituții mai puțin semnificative de înaltă prioritate pentru fiecare țară. În plus, gradul de risc intrinsec și impactul asupra economiei naționale sunt, de asemenea, luate în considerare la stabilirea instituțiilor mai puțin semnificative de înaltă prioritate. În ceea ce privește gradul de risc intrinsec, autoritățile naționale competente efectuează o evaluare a riscurilor instituțiilor mai puțin semnificative în contextul activității de supraveghere continuă a acestora și pe baza metodologiei comune a MUS. În cadrul acestei evaluări, se ține seama de mai multe elemente, precum modelul de afaceri al instituției, guvernanța internă și gestionarea riscurilor, riscurile la adresa capitalului și riscurile la adresa lichidității și finanțării. Evaluarea de impact a unei instituții mai puțin semnificative vizează determinarea impactului acesteia asupra sistemului financiar național și asupra MUS. În acest scop, se are în vedere nu numai dimensiunea instituției (totalul activelor), ci și nivelul de interconectare a acesteia cu restul sistemului financiar.

Whistleblowing