EKP:n rooli vähemmän merkittävien pankkien valvonnassa
POIMINTOJA
Merkittäviksi luokiteltuja pankkeja EKP valvoo yhdessä kansallisten valvontaviranomaisten kanssa, mutta vähemmän merkittävien pankkien valvonnassa sen tehtävänä on säilyttää yleiskuva. Se tarjoaa taustatukea vähemmän merkittäviä pankkeja valvoville kansallisille valvontaviranomaisille ja pyrkii yhdenmukaistamaan valvontakäytäntöjä niin, että suhteellisuusperiaate pystytään ottamaan huomioon. EKP:llä on myös joitakin konkreettisia tehtäviä vähemmän merkittävien pankkien valvonnassa. Se vastaa esimerkiksi lupa-asioista.
Milloin pankkia pidetään merkittävänä?
Valvottavia pankkeja ei pidetä automaattisesti merkittävinä. Ne otetaan EKP:n suoraan valvontaan vain, jos ne täyttävät jonkin YVM-asetuksessa määritetyistä merkittävyyskriteereistä. Merkittävyyteen vaikuttavat esimerkiksi pankin koko, sen tärkeys oman maansa ja koko EU:n talouden kannalta ja sen yhteydet maan ulkopuolelle. Useimmilla vähemmän merkittäviksi luokitelluilla pankeilla varojen kokonaisarvo on enintään 30 miljardia euroa.
Kun pankki katsotaan merkittäväksi, EKP ilmoittaa sille YVM-kehysasetuksen mukaisesti, mistä päivästä lukien sitä valvotaan merkittävänä pankkina. Pankille pitää antaa vähintään kuukausi aikaa valmistautua muutokseen (tai viikko, jos kriteerinä on julkinen rahoitustuki), ja EKP:n pitää ottaa pankki suoraan valvontaansa vuoden sisällä ilmoituksesta.
Kun pankkia lakataan pitämästä merkittävänä, EKP:n tulee samaten antaa sille vähintään kuukausi aikaa valmistautua muutokseen. Pankkien merkittävyys tarkastetaan vuosittain, mutta tilanne voi muuttua myös kesken vuotta.
Kun pankki siirtyy EKP:n suoraan valvontaan, sille tehdään stressitesti ja sen saamisten laatu arvioidaan, jotta valvojat saavat selkeän kuvan sen vakavaraisuudesta kahdesta eri näkökulmasta.
EKP:n rooli
Vähemmän merkittävät pankit ovat maansa kansallisen valvontaviranomaisen valvonnassa, ja EKP:n tehtävänä on säilyttää yleiskuva niiden valvonnasta. Merkittäviksi luokiteltuja pankkeja EKP valvoo yhdessä kansallisten valvontaviranomaisten kanssa. EKP pitää listaa merkittävistä ja vähemmän merkittävistä pankeista ja arvioi kunkin pankin merkittävyyden vuosittain.
EKP huolehtii siitä, että yhteinen pankkivalvonta toimii tehokkaasti ja yhdenmukaisesti. Sen tehtävänä on säilyttää yleiskuva, auttaa kansallisia valvontaviranomaisia yhdenmukaistamaan pankkivalvontasääntöjen noudattamista eri maissa ja varmistaa, että vaatimukset ovat samat kaikkialla. Pankkeja on kohdeltava tasapuolisesti. EKP:llä on joissakin tilanteissa mahdollisuus ottaa myös vähemmän merkittäviä pankkeja suoraan valvontaansa, jos siten voidaan varmistaa valvonnan johdonmukaisuus.
Lupa-asiat
Toimilupien myöntäminen yhteisen pankkivalvonnan piirissä oleville pankeille kuuluu EKP:n tehtäviin.
EKP arvioi toimilupahakemukset yhteistyössä kansallisten valvontaviranomaisten kanssa riippumatta siitä, luokiteltaisiinko mahdollinen valvottava pankki merkittäväksi vai vähemmän merkittäväksi. Päätöksiä tehdään yhteistyössä myös silloin, kun pankkivalvojilta haetaan lupaa hankkia merkittävä omistusosuus jostakin valvottavasta pankista. Toimiluvan perumisesta voi päättää kumpi tahansa, EKP tai kansallinen valvontaviranomainen.
EKP hyväksyy valvonnassaan olevien merkittävien pankkiryhmien emoyrityksinä toimivat rahoitusalan (seka)holdingyhtiöt tai vapauttaa ne hyväksyntävaatimuksesta. Vähemmän merkittävien pankkiryhmien emoyritysten hyväksyntä tai vapauttaminen kuuluu kansallisten viranomaisten toimivaltaan.
EKP ja kansalliset valvontaviranomaiset tekevät yhteistyötä, kun jokin pankki ilmoittaa haluavansa tarjota palveluja useammassa maassa samalla toimiluvalla. Merkittävien pankkien passi-ilmoituksista tekee lopullisen päätöksen EKP ja vähemmän merkittävien ilmoituksista kansallinen viranomainen.
Lupa-asioista kerrotaan tarkemmin pankkitoiminnan lupia koskevassa osiossa.